Tuğçe Dokumacı

AFAD Başkanlığı tarafından hazırlanan senaryoya göre yarın düzenlenecek Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) Mersin Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı, Mersin ve çevre illerini kapsayacak şekilde geniş çaplı bir uygulama olacak. Ecemiş fay hattında, merkez üssü Tarsus ilçesi olan 7.0 büyüklüğündeki depremin simüle edileceği tatbikat, Mersin, Niğde, Adana ve Konya illerini etkileyecek. Tatbikatta, çevre illerden gelen destek ekipleri hızlıca Mersin’e intikal edecek.

Yaşamı Zehir Eden Fabrikalar TBMM'ye Taşındı Yaşamı Zehir Eden Fabrikalar TBMM'ye Taşındı

Tatbikat, Mersin’de seviye 3 alarm durumu ile icra edilecek olup, Antalya, Kayseri, Çorum, Sakarya, Ankara ve Eskişehir illerinden ekipler, Mersin’e destek sağlayacak. Mersin’in Tarsus, Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli ve Çamlıyayla ilçelerinde yapılacak saha tatbikatında; enkaz arama kurtarma, sanayi yangını söndürme, tahliye, trafik kazası, beslenme, hasar ve zarar tespiti, altyapı, enerji ve haberleşme gibi kritik müdahaleler gerçek zamanlı olarak simüle edilecek.

Ayrıca tatbikatta masa başı çalışmaları Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) üzerinden yürütülecek. 24 saat sürecek bu tatbikat, Mersin’in afet müdahale kapasitesini test etmeyi ve geliştirmeyi amaçlıyor.

Afet Gruplarında görevli olan İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyeleri, ilgili kaymakamlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve AFAD gönüllüleri bu tatbikatta aktif rol alacak. Tatbikat, bölgedeki riskler ve olası afetler karşısında Mersin ve çevre illerin hazırlık seviyesini artırmayı hedefliyor.

Kaynak: Tuğçe Dokumacı