Mersin İtfaiye Teşkilatı Öğrencileri Ağırladı Mersin İtfaiye Teşkilatı Öğrencileri Ağırladı

Mersin Ana Konteyner Limanı Projesi
1990’lı yıllarda projelendirilen ve 2000’li yıllarda fizibilite çalışmaları tamamlanan Mersin Ana Konteyner Limanı'nın ÇED başvuru dosyası, 2009 yılında dönemin Ulaştırma Bakanlığı tarafından nihai olarak kabul edildi. Bu yatırım, 2013 yılında yayınlanan 10. Kalkınma Planı'nda “Mersin Konteyner Limanı ve Filyos Limanı'nın etüd-projeleri tamamlanmış ve Çandarlı Limanı'nın yapımına başlanmıştır” şeklinde yer buldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2019 yılı performans raporunda da “Çandarlı Konteyner Limanı tamamlanacak, Mersin Konteyner Limanı ve Filyos Limanı'nın yapımına başlanacaktır” ifadesi yer aldı. Devletimiz Akdeniz, Karadeniz ve Ege bölgelerinde üç ana konteyner limanı yatırımına karar vermiş ve Akdeniz Bölgesi için Mersin’i seçmişti.
Kalkınma Planlarındaki Değişiklikler
Ancak, 2019 yılında yayınlanan 11. Kalkınma Planı ve 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda “Mersin” ifadesi “Doğu Akdeniz” olarak değiştirildi. Buna karşın, 11. Kalkınma Planı görüşmelerinde dönemin Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan konu üzerine eğildiğinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, projenin Mersin'e ait olduğunu vurguladı. Oktay, Mersin ziyaretinde limanın yerinin Mersin olduğunu belirtti.
2023 yılında yayınlanan 12. Kalkınma Planı ile 2021, 2022, 2023, 2024 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programlarında ifade “Doğu Akdeniz” olarak muhafaza edilmiştir. Son Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programında “Ana liman inşası için yer tespiti ve fizibilite çalışmaları tamamlanacaktır.” şeklinde yer almıştır.
Mersinlilerin Beklentileri ve Endişeleri
Uzun yıllardır Mersinlilerin gündeminde olan ve Mersin ile bölge ekonomisine ivme kazandıracak olan bu yatırım, tüm hazırlıkları tamamlanmış olmasına rağmen halen beklemededir. Aynı dönemde yatırım kararı alınan Filyos ve Çandarlı limanları belirli bir aşamaya ulaşmışken, Mersin bu yatırımdan mahrum kalmıştır. Üstelik yetkililer tarafından yapılan “Adana Konteyner Limanı'nın yer tahsisinin onaylandığı” açıklamaları, zihinlerde soru işaretleri oluşturarak tereddütlere neden olmaktadır.
Şehirlerarası Rekabet Yerine Verimlilik Odaklı Yaklaşım
Bu süreci şehirlerarası bir rekabet ya da yarışma olarak değil, ülkemiz açısından en az maliyetle en yüksek verimin sağlanacağı bir yatırım olarak görmekteyiz. Dolayısıyla kaynaklarımızı etkin kullanmalı ve böylesi büyük ölçekli bir yatırım için en doğru ve en uygun yatırım bölgesini seçmeliyiz. Mersin, bir liman kentidir ve konteyner elleçlemede Türkiye’nin en büyük üçüncü limanıdır. Liman kenti olmanın gerektirdiği altyapıya, üstyapıya, yerleşmiş bir liman işletmeciliği ve ticaret kültürüne sahiptir. Serbest bölgesi, gümrük antrepoları, demiryolu ve karayolu bağlantıları ve güçlü lojistik firmaları ile bu coğrafyada taşımacılığın merkez üssü konumundadır. Dolayısıyla teknik, ekonomik ve maliyet açısından bu yatırım için en uygun adrestir. Üstelik, böyle bir yatırım yabancı yatırımcılar kanalıyla gerçekleşecekse, her açıdan hazır, daha donanımlı ve her türlü imkana sahip olan Mersin, yatırımcılar için daha cazip bir tercih olacaktır.
Devletten Beklenen Net Açıklamalar
Son dönemde yetkililer tarafından yapılan açıklamalar çerçevesinde, Devletimizden beklentimiz, Mersinlilerin zihinlerinde oluşan soru işaretlerini ve tereddütleri ortadan kaldıracak net bir açıklama ile bizleri aydınlatmasıdır. Bu yatırım bazı kesimlerin söylediği gibi hem Mersin hem de Adana’da ayrı ayrı yapılacaksa, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız tarafından açıklanmalıdır. Mersin Milletvekillerimizden beklentimiz ise, aralarında istişare ve iş birliği içerisinde bu hususta ilgili mercilerden bilgi almaları ve Mersin kamuoyu ile paylaşmalarıdır. Daha önce kalkınma planında, lojistik ana planlarında ve performans raporlarında Mersin Ana Konteyner Limanı olarak yer alan, üstelik Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından da yatırımın yeri olarak gösterilen Mersin’de bu yatırımın ivedilikle hayata geçirilmesi ortak arzumuzdur.

Kaynak: Haber Merkezi