Newcastle Üniversitesi uzmanları tarafından yürütülen son araştırmalar, Alaska’daki Juneau Buz Alanı’ndaki buzulların erimesinin düşünülenden daha hızlı bir şekilde gerçekleştiğini ve geri dönüşü olmayan bir dönüm noktasına daha yakın bir zamanda ulaşabileceğini gösteriyor.

Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırma, 2010 yılından bu yana buzul kaybında çarpıcı bir artış olduğunu ortaya koyuyor.

Çalışmanın baş yazarı Bethan Davies, buzul erimesindeki endişe verici hızlanmaya dikkat çekerek, düz plato şeklindeki buzul alanlarının iklim değişikliğine karşı hassasiyetini vurguladı.

“İklim ısındıkça Alaska buzulları hızlanan erimeye karşı özellikle savunmasız hale geliyor çünkü buz kaybı tüm yüzeyde gerçekleşiyor ve bu da çok daha büyük bir alanın etkilendiği anlamına geliyor” dedi. 

Ayrıca, daha düz olan buzullar ve buz sahaları daha yüksek rakımlara çekilip yeni bir denge bulamıyor.

Alaska, dünyanın en büyük plato buzullarından bazılarını barındırıyor ve bunların erimesi, günümüzdeki deniz seviyesinin yükselmesine önemli katkıda bulunuyor.

Araştırmacılar, Juneau’da gözlemledikleri süreçlerin Alaska ve Kanada’nın diğer bölgelerindeki benzer buzul alanlarını, ayrıca Grönland, Norveç ve diğer yüksek Arktik bölgelerini etkilemesinin muhtemel olduğunu düşünüyor.

Davies, “Bu çalışma, farklı süreçlerin erimeyi hızlandırabileceğini gösterdi. Bu da mevcut buzul projeksiyonlarının çok küçük olabileceği ve gelecekteki buzul erimesini hafife alabileceği anlamına geliyor” şeklinde açıklama yaptı.

Ulster Üniversitesi’nde uzaktan algılama alanında öğretim görevlisi olan Robert McNabb, “Bu araştırmada gerçekten heyecan verici olan şey, yüksekliği çıkarmak için binlerce arşivlenmiş hava fotoğrafını bir araya getirmekti. Bu bize buz sahasının uzun vadeli davranışı hakkında gerçekten ayrıntılı bir fikir verdi” diye ekledi.

Juneau Buz Alanı’na ilişkin bu kapsamlı çalışma, buzul erimesi ve parçalanmasının hızlanan hızını vurgulayarak, deniz seviyesindeki artış üzerindeki gelecekteki etkileri tahmin etmek için güncellenmiş modellere acil ihtiyaç olduğunun altını çiziyor. 

Mersin'de Sahiller, Sakinliği Sevenlere Kaldı Mersin'de Sahiller, Sakinliği Sevenlere Kaldı

İklim değişikliği kutuplardaki buzulları etkilemeye devam ettikçe, bu süreçleri anlamak etkili azaltma ve uyum stratejileri geliştirmek için büyük önem taşıyor

Kaynak: Haber Merkezi