Ekonomi

Amerika kıtasındaki yüzde 70 ihracat desteği kapsamına Şili de alınacak

Pazar yerleri de e-ihracat için bir araya geliyor

Abone Ol

Ticaret Bakanlığı, 2026 için koyduğu 10 milyar dolarlık e-ihracat hedefi kapsamında ihracatçı firmalara verilecek teşvikleri artırırken, Ticaret Bakanlığı E-İhracat Daire Başkanı Hasan Önal, "Meksika, Kanada, Brezilya, ABD hedef ülkelerimiz. Genelge değişikliği ile Şili'yi de alacağız. Bu ülkelerdeki harcamalarınızın yüzde 70'i destek kapsamında" dedi. Bu arada Türkiye’de faaliyet gösteren firmalar da e-ihracat için birlikte organizasyonlar düzenlemeye başladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın katılımıyla ATO Congresium'da düzenlenen Ankara E-İhracat Zirvesi'nde konuşan Ticaret Bakanlığı E-İhracat Daire Başkanı Hasan Önal, e-ihracat yapacak firmalara seslenerek, "Ülkelerin müşterilerinin ne istediğini iyi bileceksiniz. Alışveriş trendlerini yakından takip edeceksiniz" dedi.

Firmalara verilen e-ihracat desteklerinden de bahseden Önal, "Meksika, Kanada, Brezilya, ABD hedef ülkelerimiz, genelge değişikliği ile Şili'yi de alacağız. Bu ülkelerdeki harcamalarınızın yüzde 70'i destek kapsamında. Çin'e girmek istiyorsanız mutlaka bir ticaret partnerinizin olması lazım. Hindistan zor bir pazar. Çin'de çevrim içi mağaza desteği veriyoruz. Orada size danışmanlık yapacak firmanın sizden alacağı aylık 15 bin dolara kadar harcamanın yüzde 50'sini ödüyoruz. Hindistan'a da ürün sattığınızda Hindistan'daki pazar yerlerinde ödemiş olduğunuz komisyonun yüzde 70'ini ödüyoruz. Bu pazarların zor olduğunu biliyoruz. O sebeple Çin, Japonya ve Hindistan özelinde desteklerimiz var. Desteklerin detaylarını öğrenmek isteyenler için 25 ülke için internet sitemizde kılavuzlar bölümünde detaylı anlatımları mevcut" dedi.

"Markalar farklı coğrafyalarla buluşuyor"

Zirvede konuşan Hepsiburada CEO'su Nilhan Onal Gökçetekin ise "Hepsiburada Global ekibimiz yaklaşık bir senedir yoğun bir mesaiyle platformumuzdaki satıcıları ve markaları e-ihracatla küresel piyasalara taşımak için çalışmalar yürütüyor. Bugün platformumuzda 100 bini aşkın iş ortağımız satış yaparak milyonlarca müşterimize ürünlerini ulaştırıyor. Artık platformumuzdaki satıcı ve markaları farklı coğrafyalara da ulaştırıyoruz" dedi.

Gökçetekin, "E-ihracat kapsamında iki ayrı modelle ilerliyoruz. İlk modelde hedefimiz, Türkiye'den 4 saatlik uçuş mesafesindeki yakın coğrafya ülkelerinden başlayarak diğer bölgelere yayılmak. Azerbaycan, Türki Cumhuriyetler, Balkanlarla başladık. 2022'nin ilk çeyreğinden itibaren Azerbaycan'da Hepsiburada Global uygulamamızla faaliyet gösteriyoruz. Yakın zamanda faaliyet göstermeye başlayacağımız bir başka ülke ise Ukrayna" dedi. Hepsiburada Global Genel Müdürü Emin İmer ise, "Türk ürünlerimizin kalitesinin tüm dünyada beğeniyle karşılandığını gözlemliyoruz" dedi.

"Türk malı algısı çok iyi"

PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu da e-ihracat ve e-ticaretin Türkiye'de dinamik bir sektör olduğunu söyledi. Yurt dışında "Türk malı" algısının iyi olduğunu, bunun da satışlarını olumlu etkilediğini kaydeden Çevikoğlu, Türkiye'de e-ticaret için satılabilecek her şeyin üretildiğini dile getirdi. Trendyol Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Erdem İnan ise, sattıkları ürünlerin yüzde 80'inin Türkiye'de üretildiğini aktararak, bu ürünleri önce yurt içine sonra da yurt dışına sattıklarını, ellerindeki ürün seçkisini tek tuşla yurt dışına açtıklarını kaydetti. Hedeflerine ilişkin de İnan, "Bakanlığımızın hedefleriyle paralel olarak, önümüzdeki sene 2 milyar dolar, 2026 için 10 milyar dolarlık e-ihracat hedefi koyduk" dedi.