Rabia ARSLAN/Meryem KARADAĞ

Oltu Hastanesi’ne iyileştirme incelemesi Oltu Hastanesi’ne iyileştirme incelemesi

Alman biyoteknoloji firması BioNTech'e açılan dava gündeme bomba gibi düştü. 'Alman mahremiyet yasası' kapsamında 'adının gizli kalması' hakkını kullanan orta yaşlı bir sağlık çalışanı adına hukuk firması Rogert & Ulbrich tarafından dava açıldı. Söz konusu sağlık çalışanı, aşı olduktan sonra ortaya çıktığını söylediği kalp ritmi bozukluğu, vücudunun üst kısmında ağrı, kol ve bacaklarda şişlik, yorgunluk, uyku bozukluğu ve beyin sisi gibi semptomların neden olduğu gerekçesiyle dava açtı. Türkiye'nin gündemine oturan bu dava hakkında Mersin Tabip Odası eski Başkanı Dr. Mehmet Antmen'le pandemi sürecini ve BioNTech aşısıyla ilgili detayları konuştuk.

'CİDDİ SPEKÜLASYONLAR VE DEDİKODULAR VAR'

BioNTech davasıyla ilgili konuşan Antmen,'Pandeminin kelime anlamı tüm dünyada yaygın bir virüsün salgın yaratmasıdır. Dünyada 6 buçuk milyon insan öldü, Türkiye'de de resmî rakamlara göre 100 bin ama Türk tabipleri birliği yaptığı araştırmalara göre 300 bin civarında insanın öldüğü bir süreç yaşadık. BioNTech ile ilgili çok ciddi spekülasyonlar ve dedikodular var. Aşının aslında çok zararlı olduğu ve kalp krizine yol açtığı yapılmaması gerektiği, bilinçli yapıldığında dair. Böyle bir şey yok hepsi yalan. Bunların hepsi aşı karşıtlarının çıkardığı dedikodular. Bu dava acaba bu aşının yan etkisi var mı? Ya da yok mu bunun bilimsel olarak ispat edilmesi sürecini içeren bir dava. Aşı yan etki yapıyormuş aşı kalp krizi yapıyormuş bu insanlar da bu nedenle yargılanıyor diye bir şey asla yok. Kesinlikle bunların hepsi yalan' ifadelerini kullandı.

'DAVAYI, AŞI KARŞITLARI KİŞİLER KULLANMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Eski başkan Antmen, 'İstanbul'da daha çok görülmek üzere bir kızamık yaygını başlamış durumda. Kızamık o kadar arttı ki salgın başlamak üzere diyebiliriz Bunun çözümü de aşılardır. O zaman aşılar zararlıysa, kızamık aşısı, çocuk felci aşısı, tetanos aşısı da zararl, zaten aşılar çok zararlıdır gibi saçma sapan bilim dışı bir tez ortaya çıkıyor. Ve bu bahsedilen davayı aşı karşıtları kişiler kullanmaya çalışıyorlar. Bilimsel veriyle hareket edilerek açılmış bir dava değil. Tam aksine aşının değil Covid-19'un kalp krizi yaptığına dair bilimsel veriler var. Benim anlam veremediğim noktalardan birisi de sanki dünyada kalp krizi diye bir şey yoktu da, aşı çıktıktan sonra kalp krizi diye bir şey ortaya çıktı gibi bir algı var' dedi.

'AŞININ NE BÖYLE SİHİRLİ BİR DEĞNEK GİBİ NE DE ZEHİRLİ BİR OK GİBİ DÜŞÜNÜLMEMESİ LAZIM'

Aşı olduktan sonra, yorgunluk, halsizlik, bağışıklığında düşüklük, ateş olması, kolların ağrısı gibi belirtilerin aşıların beklenen yan etkileri olduğunu söyleyen Başkan Antmen, 'Bir de aşının koruyuculuğu yüzde 75 -80'ler civarında olduğu için aşıyı yaptırdığın halde Covid olabilirsin, bu da bir gerçek' diyerek aşının ne sihirli bir değnek gibi ne de zehirli bir ok gibi düşünülmemesi gerektiğinin altını çizdi.

'mRNA AŞILARI SİZİ ÖLÜMDEN KURTARIR'

Antmen, 'Ne bioNTech ne Moderna'nın ne de Coronovac(sinovac)'ın böyle çok ciddi bir yan etkisinin olduğuna dair hiç bir bilimsel veri çıkmadı dünyada. mRNA aşıları yüzde 80 olasılıkla sizi ölümden kurtarır, hastalıktan değil. Belki yine size bulaşır hastalık, size bulaşır ama ölme riskiniz, ağır geçirme riskiniz en aza indirgenir. Pandemi şu anda bitmiş durumda ama virüsün varlığı endemik, bölgesel olarak devam etmekte ve her an tekrar canlanması mümkün' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi