Toplantı, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol’un açılış konuşmasıyla başladı. İzol, MTSO Meclis Üyesi Ali Estoğlu’nun firması tarafından geliştirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin tanıtılacağını duyurdu. Bu sistemin, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

MERSİN’İN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI TARTIŞILDI

Toplantıda söz alan Çakır, Büyükşehir Belediyesi ile ortak düzenlenen toplantının detaylarını paylaştı. Mersin’in sorunlarını tespit edip çözüm için bir araya geldiklerini belirten Çakır, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a gençler arasındaki bağımlılıkla mücadele taleplerini aktardıklarını ifade etti. Ayrıca, çalıştıracak personel bulma konusundaki sıkıntılara da değinerek, yeşil kart uygulamasının yeniden gözden geçirilmesini istediklerini kaydetti.

Dolar Yükselişe Geçti Dolar Yükselişe Geçti

E-TİCARET HACMİ 2023'TE 5 MİLYAR DOLAR BEKLENİYOR

İstanbul’da düzenlenen e-Ticaret Zirvesi’ne katıldıklarını aktaran Çakır, Türkiye’nin e-ticaret hacminin 2022’de 2.1 milyar dolardan 2023’te 5 milyar dolara çıkmasının beklendiğini açıkladı. Ancak e-ticarette hâlâ geride olunduğunu belirten Çakır, Türk firmalarının dünya pazarında rekabetçi olabilmesi için cirolarının yüzde 15’ini teknolojiye yatırmaları gerektiğini vurguladı.

Çakır, artan elektrik kullanımının gelecekte sorunlara yol açabileceğine dikkat çekerek, “Dünyada su kaynakları nedeniyle sıkıntılar beklenirken, elektrikten de sorun çıkabileceği gündeme geliyor,” dedi.

MERSİN İMALAT SANAYİ DİJİTAL YOL HARİTASI HAZIRLANIYOR

Oda olarak Toros Üniversitesi işbirliğiyle Mersin’in imalat sanayi dijital yol haritasını oluşturduklarını ifade eden Çakır, Mersin’deki imalatçıların yüzde 53’ünün düşük teknoloji kullandığını belirtti. Hedeflerinin her firmayı bir üst teknolojiye taşımak olduğunu vurgulayan Çakır, yeni meslekler ve personel yetiştirme konusunda çalışmalar yapıldığını açıkladı.

ÇAKIR: DURGUNLUK VE YÜKSEK FAİZ SORUNLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Çakır, global ekonomik verileri değerlendirerek, ABD ve Avrupa'daki durgunluklara dikkat çekti. Türkiye’de yüksek faiz ve enflasyonun sürdüğünü belirten Çakır, 500 büyük sanayi kuruluşundan 96’sının zararda olduğunu, konkordatoların arttığını kaydetti. Ayrıca, verginin tabana yayılması ve maliyetleri artırmaması konusunda çalışmalar yapıldığını söyledi.

Toplantıda, Meclis Üyesi Hasan Hüseyin İpek ulaşım konusundaki yatırım beklentilerini dile getirirken, diğer meclis üyeleri de çeşitli konulara değindi. MTSO, önümüzdeki dönemde Mersin için önemli projeler geliştirmeye devam edeceğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi