AHMET SÜTCÜ

GÜÇLÜ BİR YAPI ENVANTERİ ÇIKARILMALI

Prof. Dr. Ahmet Ercan’dan Mersin’e uyarısı yönündeki açıklamalrı desteklerini söyledi. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Erkan,kentsel dönüşüm kanununun yetkilerinin öncelikli olarak merkezi idareye ve mahalli idarelere verildiğini ifade ederek, mevcut kentsel dönüşüm uygulamalarının daha çok ekonomik zorluklar içindeki vatandaşların barınma ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olduğunu dile getirdi. Yenişehir ve Mezitli ilçelerinde devam eden toplu konut projelerinin, kentsel dönüşümden ziyade ekonomik ihtiyaçlara odaklandığını söyleyen Erkan, mevcut yasal düzenlemelerin sorunları çözmekte yetersiz kaldığını belirtti.

Başkan Hüseyin, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin uygulama imar planları ve plan notlarını devreye sokarak yerinde dönüşümün önünü açmaları gerektiğini düşündüğünü ifade etti. Bunun yanı sıra, belediyelerin mevcut personel yapısı ve 2024 yılında uygulanacak tasarruf genelgesi ile bu sorunu çözmelerinin ne kadar mümkün olduğunu sorguladı. Erkan, şöyle konuştu

“Kanun ve mevzuat hükümleri incelendiğinde kentsel dönüşüm kanununun yetkiyi öncelikli olarak merkezi idareye, bunun yanı sıra ise mahalli idarelere de görev ve sorumluluklar yüklediğini görüyoruz. Bütçe ve finansman anlamında, merkezi idarenin kaynakları her ne kadar mahalli idarelere göre fazla olsa da; şu an kentimizde Yenişehir ve Mezitli ilçelerinde devam eden toplu konut çalışmalarının kentsel dönüşümden ziyade, ekonomik darboğazdaki vatandaşların barınma ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda, mevcut kentsel dönüşüm yasasının hükümleri doğrultusunda imar kanunu, planlı alanlar tip imar Yönetmeliği ve uygulama imar planları birlikte değerlendirildiğinde sorunları temelinde çözemediğini görüyoruz. Bunu çözebilmek için ise; Mersin Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine uygulama imar planları ve plan notlarını devreye koyarak parsel bazlı yerinde dönüşümün önünü açması gerektiğini değerlendiriyoruz.”

TMMOB’NİN HAZIRLIĞI VE ÖNERİLERİ

TMMOB olarak bu sürecin başlatılmasında hazır olduklarını belirten Erkan, “deprem ve etkileriyle ilgili olarak Mersin Kenti Teknik Komisyonu’nun kurulmasını öneriyoruz. Bu komisyonun, inşaat mühendisleri, şehir plancıları, mimarlar, jeoloji ve jeofizik mühendislerinden oluşması gereklidir.Bu yapının Mersin Büyükşehir Belediyesi koordinesinde ve ilçe belediyelerinin katkılarıyla hayata geçirilmesi önemlidir. Örnek olarak, İzmir’deki Bayraklı depreminden sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir İnşaat Mühendisleri Odası arasında imzalanan protokol ile yaklaşık 50.000 yapının hızlı tarama testlerine tabi tutulduğunu hatırlatan Hüseyin, bu süreçte kentin yapı envanter stoğu ve deprem risk haritasının oluşturulduğunu belirtti. Bu çalışmaların 12 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını ifade etti. 

GÜÇLÜ BİR YAPI ENVANTERİ ÇIKARILMALI

Erkan, “Ülkemizde bu durumun güncel örnekleri vardır.  İzmir İli, Bayraklı depreminden sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir İnşaat Mühendisleri Odası Şubesi arasında gerçekleşen protokol ile yaklaşık 50.000 yapının hızlı tarama testleri yapılarak kentin yapı envanter stoğu ve deprem risk haritası ortaya konulmuştur. Bu süreç, kentin deprem güvenliğini artırma adına önemli bir adım olmuştur” dedi.

Tüm bunların neticesinde; kentimizin yöneticilerini, meslek odalarını ve sivil toplum kuruluşlarını Mersin yapı envanter stoğunu çıkarmak adına birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.” diyen Erkan, şöyle konuştu: “ Mersin İnşaat Mühendisleri Odası Şubesi olarak, yaklaşık 3000 üyemiz ile bu sürecin kamu yararı doğrultusunda tamamlanması için tüm bilgi ve birikimimizi ortaya koyacağımızı belirtiyoruz. İş birliği ile Mersin’in güvenliğini ve sürdürülebilirliğini artırmak için el birliğiyle çalışmalıyız.” 

EKMEN: TARIM İŞÇİLERİNİN GÜVENLİ YOLCULUĞU İÇİN NE YAPILDI? EKMEN: TARIM İŞÇİLERİNİN GÜVENLİ YOLCULUĞU İÇİN NE YAPILDI?

Kaynak: Ahmet Sütcü