Konuya ilişkin Mersin Deniz Ticaret Odası Genel Sekreteri Kpt. Mesut Öztürk, 'Mevcut MIP Limanının halihazırda yüzde 83 doluluk ile çalışması ve kapasitesinin yetmemesi nedeniyle önümüzdeki birkaç yıl çok önemli sorunlarla karşı karşıya kalacağımız görünmektedir' dedi. Konuya ilişkin Mersin Liman İşletmesi (MIP) ise, 'Mersin Liman kapasitesinin daha verimli kullanılabilmesi için yeni önlemler alındı. Bu kapsamda şimdiye kadar alınmış önlemlerin yanında kapasitemizi daha verimli kullanabilmek için 23 Şubat 2023 saat 12.00'den itibaren aşağıdaki uygulamalar ivedilikle devreye alınacaktır' ifadeleri kullanıldı.

HABER: Hayrettin ACAR

Konuya ilişkin Mersin Liman İşletmesi (MIP) ve Mersin Deniz Ticaret Odası tarafından açıklama yapıldı.

MIP: Deprem Sonrası Limanımıza Yansıyacak Olumlu/Olumsuz etkilerini hassasiyetle takip etmekteyiz.

Konuya ilişkin açıklama yapan Mersin Liman işletmesi (MIP) tarafından, 'Yaşanan deprem felaketinin ardından MIP olarak ilk günden beri gelişmeleri yakından takip etmekte; deprem bölgesine olan yardımlarımızı aralıksız sürdürmekteyiz. Bununla beraber depremin limanımıza ve Mersin'e yansıyacak olumlu/olumsuz etkilerini de hassasiyetle takip etmekteyiz' ifadeleri kullanıldı.

Deprem sonrası limanda herhangi bir hasarın olmadığını açıklayan MIP, 'MIP olarak çalışanlarımız ve yakınlarının güvenliği en büyük önceliğimizdir. Bu sebeple depremler ardından önlem amaçlı kısa süreli operasyon durdurma kararları alınmış olsa da limanımız tam kapasite olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Kahramanmaraş merkezli olmak üzere 11 ilimizde büyük yıkıma yol açan ve bölgemizi de etkileyen deprem felaketinin ardından alınan tedbirlerle bölgemiz ve ülke ticaretinin de devamlılığını sağlamak gayretindeyiz. Liman rıhtım ve sahalarının en üst düzeyde kullanılmasının yanında mevcut dış sahalarımızla, başvurularını yaptığımız ve sürecin sonuçlanmasını beklediğimiz ilave dış sahalarımızla da hizmet vermeye devam ediyoruz' açıklaması yapıldı.

Kapasite verimliliği için yeni uygulamalar gerçekleştirilecek

Mersin Liman kapasitesinin daha verimli kullanılabilmesi için yeni önlemler alındığını açıklayan MIP, 'Bu kapsamda şimdiye kadar alınmış önlemlerin yanında kapasitemizi daha verimli kullanabilmek için 23 Şubat 2023 saat 12.00'den itibaren aşağıdaki uygulamalar ivedilikle devreye alınacaktır' dedi. MIP almayı planladığı uygulamaları şu şekilde sıraladı:

  • İhracat dolu kapı girişleri için gemi önceliğine göre kontrollü kapı giriş sistemine geçilecektir.
  • Hangi gemilerin kapı girişe açık olduğu bilgisi her gün saat 11.00'de web sitemizin rıhtım planı sekmesinde güncellenecektir. Kapı giriş durumu açık olmayan gemiler için dolu konteyner kapı girişi mümkün olmayacaktır.
  • Soğutuculu ve IMDG dolu konteynerlerin kapı girişleri normal seyrinde devam edecektir.

'Liman Pandemi sonrası sancıları hala çekmektedir'

MIP tarafından son olarak, 'Mersin Limanı, hali hazırda pandemi sorasında yaşanan değişimlerin sancısını hala çekmektedir. Bu durumda deprem felaketi öncesinde yaşanan gemi bekleme sürelerinin gelişmeler paralelinde bir miktar daha artması kaçınılmazdır. Yaraların sarılıp, ekonomik faaliyetlere yeniden başlanması aşamasında Mersin Limanı da sürece tüm Türkiye gibi bütün imkanlarıyla, en üst düzeyde katkıda bulunacaktır' açıklaması yapıldı.

Pinhani Konserinde Bıçaklı Kavga: 2 Kişi Yaralandı Pinhani Konserinde Bıçaklı Kavga: 2 Kişi Yaralandı

MDTO: Yığılma Termin Sürelerini Arttırdı

Mersin Deniz Ticaret Odası Genel Sekreteri Kpt. Mesut Öztürk konuya ilişkin, 'Gerek pandemi süreci gerekse bugün yaşadığımız deprem felaketi denizyolu taşımacılığının önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Depremden dolayı hasar gören ve ulaşıma kapanan yollar nedeniyle bölgeye gönderilecek yardımların sevkiyatı zorlaştırınca devreye denizciler ve gemiler girmiş, lojistik operasyonların kesintisiz devam etmesi denizyolu ile sağlanmıştır' ifadelerini kullandı.

İskenderun Limanda çıkan yangın sonrası trafiğin arttığını vurgulayan Öztürk, 'Öte yandan bildiğiniz gibi İskenderun Limanı'nda deprem nedeniyle devrilen konteynerlerde yangın çıktı. Birkaç gün süren yangın, denizden, karadan ve havadan müdahaleyle kontrol altına alınabildi. Yangın nedeniyle limanda gemi elleçleme hizmetleri verilemedi, liman yük trafiğine kapatıldı, bekleyen gemiler diğer tesislere yönlendirildi. İskenderun Limanı'nın devre dışı kalmasıyla Mersin, Adana ve İskenderun Körfezi'nde bulunan özel işletmelere ait iskele ve limanlarda büyük bir yığılma yaşandı' dedi.

'Yığılma Termin Sürelerini Arttırdı'

Trafiğin yoğunlaşması sonrası çeşitli sorunların ortaya çıktığını aktaran Öztürk, 'Bu yığılma termin sürelerini artırdığı gibi sanayicinin ham madde tedarikine de olumsuz yansıyor. Bildiğiniz gibi Mersin Limanı'nda son dönemde gemi trafiği zaten yoğundu ve gemilerin demirde bekleme ve operasyon süreleri normalden daha uzundu. Depremle birlikte İskenderun Limanı'nın devre dışı kalması ile bu yoğunluk daha da arttı. Bugün Mersin limanı açıklarında 40'ın üzerinde gemi beklemektedir. Benzer şekilde MIP'nin dışında İskenderun Körfezi'ndeki diğer limanlarda da İsdemir Limanı, Assan İskelesi, Ekinciler Limanı ve Yazıcılar Limanı, Payas MMK İskelesi'nde de büyük bir yığılma oluştu' ifadelerini kullandı.

'Ham madde tedariki noktasında sorun teşkil ediyor'

Limandan çevre illerde bulunan sanayilere ham maddenin taşındığını ifade eden Öztürk, 'Bu limanlar, Mersin, Adana, Osmaniye, Kayseri, Gaziantep gibi geniş bir bölgedeki sanayiciler için alternatifsiz ham madde tedarik noktasıdır. Dolayısıyla buralardaki yoğunluk ve sıkışıklık liman kullanıcılarını da tedarik ve maliyetler anlamında olumsuz etkileyebilecektir' diye konuştu.

'Ana Konteyner Limanının yapımına acil başlanmalı'

Bölgenin sahip olduğu limanın alt yapısının kriz dönemleri için önem arz ettiğine dikkat çeken Öztürk, 'Bu gibi kriz durumları, bölgemizin sahip olduğu liman altyapısının ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Bildiğiniz gibi uzun bir süredir Mersin Ana Konteyner Limanı'nı bekliyoruz. Eğer geçmiş Kalkınma Planlarında yer alan Mersin Ana Konteyner Limanı yapılabilseydi deniz yolu taşımacılığı aksamadan ve bu kadar yoğunluk yaşanmadan sürdürülebilirdi' dedi.

'MIP Limanı halihazırda yüzde 83 doluluk Oranına sahip'

Ana koyterner limanının bir an önce yapımına başlanması gerektiğini aktaran Öztürk, 'Malumunuz Mersin aktif fay hatlarına Doğu Akdeniz'deki en uzak liman kentidir. Dolayısı ile Mersin Ana Konteyner Limanı'nın yapımına bir an önce başlanmasının zorunluluğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Mevcut MIP Limanının halihazırda yüzde 83 doluluk ile çalışması ve kapasitesinin yetmemesi nedeniyle önümüzdeki birkaç yıl çok önemli sorunlarla karşı karşıya kalacağımız görünmektedir' ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi