Tahir Karaman

Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül ve Eğitim ve Bilim İş Görevlileri Sendikası Başkanı Yakup Tekin, Millî Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun, eğitim bileşenlerinin görüşlerini almadan ve eleştirilerini dikkate almadan TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesini kınadıklarını açıkladı.

Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, ataması yapılmayan 1 milyonu aşkın öğretmenin, eğitim fakültelerindeki akademisyenlerin ve öğrencilerin taleplerinin göz ardı edildiğini vurguladı. Sümbül, "Öğretmenlik Mesleği Kanunu, eğitim ve bilim emekçilerini yok saymakta ve taleplerine kulak tıkamaktadır. Eğitim sendikalarının ve öğretmenlerin eleştirileri, bu düzenlemenin meşruiyetini azaltmaz," dedi.

Ayrıca, bu kanunun eğitim emekçileri arasında ayrımcılığı derinleştireceğini ve özlük haklarını zayıflatacağını ifade eden Sümbül, "Öğretmenlerin kariyer basamaklarıyla sınıflandırılması, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırmakta ve öğretmenlerin yaşadığı ekonomik yoksulluğu yok saymaktadır. Amacın eğitim emekçilerini korumak değil, onları itibarsızlaştırmak olduğunu düşünüyoruz," diye ekledi.

Sümbül, TBMM'de yasalaşan Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun, ILO ve UNESCO'nun "Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi"ni esas almadığını belirtti ve bu tür bir düzenlemenin taleplerine yanıt vermeyeceğini vurguladı. Eğitim Sen, gelecekte de tüm eğitim ve bilim emekçilerinin haklarını geliştirmek ve adil bir meslek kanunu için mücadele etmeye devam edeceğini ifade etti. "Birlik ve dayanışma içinde nitelikli eğitim için çalışmak istiyoruz," diyerek öğretmenlerin rekabetten ziyade dayanışma içinde olması gerektiğini belirtti.

TEKİN “ÖĞRETMENLERİN HAKLARI TEHLİKEDE”

Anamur Öğrenci Yurdu'nda Afet Bilinçlendirme Semineri Düzenlendi Anamur Öğrenci Yurdu'nda Afet Bilinçlendirme Semineri Düzenlendi

Eğitim ve Bilim İş Görevlileri Sendikası Başkanı Yakup Tekin, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun maddelerinin öğretmen mesleğini bir şekilde kıskaca aldığını söyledi. Mevcut çalışan öğretmenler üzerinde, hak olmadan sorumluluk yükleyen bir yasa tasarısının hazırlandığını belirten Tekin, "Biz buna itiraz ettik. Bu meslek kanununun yeterince öğretmen mesleğine hitap etmediği, öğretmenlerin haklarını ellerinden aldığı, 657 sayılı kanuna bağlı öğretmenleri özel meslek kanunu ile hizaya çekmek amacıyla hazırlandığı düşüncesindeyiz. Mücadelemiz sonucunda 22 madde geçti, 17 madde ise başka bir zamana görüşülmek üzere ertelendi. Muhalefet partileri öğretmenleri yalnız bıraktı. AKP milletvekilleri 250 kişi olarak oylamaya katılırken, muhalefetten sadece 105 red oyu geldi. Bu yasa taslağı geçti" dedi.

“ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE SAYGI BIRAKILMIYOR”

Tekin şöyle konuştu: “Bu taslak, öğretmenlik mesleğini tamamen küçümsemektedir. Öğretmenleri herhangi bir iş kolundaki eleman olarak değerlendirmek, sesini çıkarmayan, itiraz etmeyen ve eleştirel düşünmeyen bir kitle haline getirmeye çalışmaktadır. Bizim itirazımız buna. Bu kanun taslağı, yalnızca 3-4 maddeyle çalışan öğretmenleri ilgilendiriyor. Ancak ataması yapılmayan 1 milyonu aşkın öğretmenin, eğitim fakültelerindeki akademisyenlerin ve öğrencilerin talepleri tamamen göz ardı edilmektedir." dedi.

Kaynak: Tahir KARAMAN