Türkiye, sosyal medya platformları ve şebekeler üstü hizmet sağlayıcılara yönelik kapsamlı bir yasal düzenlemeye hazırlanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), “Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği”nde değişiklik yapılmasını öngören bir taslak hazırladı. Taslağa göre, sosyal medya şirketlerinin Türkiye’de faaliyet gösterebilmek için BTK’dan yetkilendirme alması zorunlu hale geliyor. Düzenleme, 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe girecek.

Sosyal Medya Şirketlerine BTK Başvurusu Zorunlu

Yeni düzenlemeye göre, Facebook, Instagram, TikTok, X (eski adıyla Twitter), YouTube gibi sosyal medya platformları, “şebekeler üstü hizmet sağlayıcı” olarak tanımlanacak. Bu şirketlerin Türkiye’de faaliyet sürdürebilmek için BTK’ya başvuru yapmaları ve yetkilendirme almaları şart koşulacak. Bu süreçte, platformların Türkiye’deki operasyonlarını mevcut mevzuata uygun hale getirmesi bekleniyor.

BTK’ya Erişim Engelleme Yetkisi

Ekonomim gazetesi yazarı Mehmet Kaya'nın haberine göre, yönetmelik taslağında dikkat çeken bir diğer madde ise BTK'nın erişim engelleme yetkisini doğrudan kullanabilecek olması. 1 Ocak 2026’dan itibaren BTK, kamu düzeni, milli güvenlik veya kamu sağlığı gibi nedenlerle bir sosyal medya uygulamasına veya internet sitesine erişimi doğrudan engelleyebilecek.

Bu yeni yetki, daha önce yargı kararları veya farklı kurumların talepleriyle işleyen sürecin, BTK üzerinden daha hızlı ve doğrudan yürütülmesini sağlayacak.

Kurallara Uymayanlara Ağır Cezalar

Düzenleme kapsamında sosyal medya şirketlerine uygulanacak yaptırımlar da netleştirildi. Yetkilendirme almadan faaliyet gösteren şirketlere 1 milyon TL ile 30 milyon TL arasında para cezası kesilecek. Ayrıca;

  • 6 ay içinde yetkilendirme başvurusunda bulunmayan şirketlerin bant genişliği yüzde 95 oranında daraltılacak.

    8 Nisan Salı TV Yayın Akışında Neler Var? İşte Kanal Kanal Tüm Programlar 8 Nisan Salı TV Yayın Akışında Neler Var? İşte Kanal Kanal Tüm Programlar
  • 3 ay içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketlerin ise erişimi tamamen durdurulacak.

  • Bu yükümlülüklere uymayan şirketlere, bazı durumlarda üç yıl boyunca yetkilendirme verilmemesi gibi yaptırımlar da uygulanabilecek.

Amaç: Kamu Yararı ve Dijital Egemenlik

BTK’nın hazırladığı düzenlemenin temelinde kamu yararını koruma amacı yatıyor. Milli güvenlik, kamu düzeni ve kamu sağlığı gibi konular başta olmak üzere, Türkiye’nin dijital egemenliğini artırmak hedefleniyor. Yetkilendirme zorunluluğu sayesinde, Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası dijital platformların daha şeffaf, denetlenebilir ve yükümlülük sahibi hale gelmesi öngörülüyor.

Kaynak: Haber Merkezi