Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, partisinin Diyarbakır'daki 3. Olağan İl Kongresi'ne katılmak üzere gittiği şehirde çözüm süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erbakan, DEM Parti'nin PKK lideri Abdullah Öcalan ile gerçekleştirdiği görüşmeyi değerlendirdi ve çözüm sürecine dair partisinin tutumunu net bir şekilde dile getirdi.

CHP Lideri Özgür Özel’den Bahçeli’ye Gönderme: DEM’leniyoruz Diyenler Şimdi Ne Diyecek? CHP Lideri Özgür Özel’den Bahçeli’ye Gönderme: DEM’leniyoruz Diyenler Şimdi Ne Diyecek?

Erbakan, çözüm sürecinin ancak bölge halkı ile birlikte yürütülmesi gerektiğini ifade etti. "Bölgedeki kardeşlerimizin taleplerinin yerine getirilmesi, batıda insanımız hangi haklara sahipse doğuda da aynı haklara sahip olması için elbette ki biz çözüm sürecine 'Evet' diyoruz" dedi. Ancak, bu sürecin sadece bir örgütle değil, tüm bölge halkıyla ve yerel temsilcilerle yürütülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

"Herhangi bir çözüm olacaksa, muhatabın milyonlarca Doğu ve Güneydoğu’daki vatandaşımızın temsilcisi olarak muhatap alınacak kesimin, bir örgüt olması yerine bu bölgede, bölgedeki vatandaşımızın kendisi olması gerekir" diyen Erbakan, çözüm sürecinin, bölgedeki siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri, aşiretler ve akademisyenlerle yapılması gerektiğini belirtti. "Bu bölgenin sosyokültürel yapısını yansıtan, bu önde gelen isimlerle bir araya gelinmeli, müzakere yapılmalı ve meşru taleplerin yerine getirilmesi gereklidir" ifadesini kullandı.

Erbakan, Abdullah Öcalan'ın PKK'ya silah bırakma çağrısını İmralı'dan yapmasının uygun olacağını söyledi. "Türkiye'nin üniter yapısına, toprak bütünlüğüne zeval vermeyecek şekilde bölgedeki insanımızın haklarının teslim edilmesi için gereken çalışma yapılmalıdır. Ancak Abdullah Öcalan da örgüte bir ‘Silah bırakın’ çağrısı yapacaksa bunu da bulunduğu yerden, İmralı'dan yapması uygun olacaktır" diye konuştu.

Bölgedeki halkın taleplerine değinen Erbakan, ana dilde eğitim ve yerel yönetimlerde yetki artışı gibi uzun süredir gündemde olan konulara da açıklık getirdi. "Ana dilde eğitim gibi yıllardan beri dile getirilen bir talep var. Bununla ilgili olarak devletin resmi dili Türkçe olabilir. Kamu kuruluşlarında Türkçe konuşuluyor olabilir. Ancak ana dilde eğitim için bölgede Kürt dilinde, Zaza dilinde eğitim yapan anaokullarının, özel kolejlerin açılmasında hiçbir mahsur yoktur. İsteyen insanımız kendi evladını, kendi çocuğunu Kürtçe eğitim yapan bu kolejlere, bu anaokullarına ve aynı zamanda tabii ki üniversitelerimizdeki Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinde sayısının arttırılması, kadrosunun güçlendirilmesi mümkündür. Bunun yapılması gereklidir" şeklinde konuştu.

Erbakan, bölge halkının daha fazla yetki talepleriyle ilgili olarak da, "Yine yıllardan beri dile getirilen yerel yönetimlerde yetki artışının sağlanması, elbette Türkiye'nin toprak bütünlüğüne, üniter yapısına, bölünmez bütünlüğüne herhangi bir şekilde halel getirmeyecek şekilde böyle bir yetki artırımının yapılması da söz konusu olabilir" dedi.

Fatih Erbakan, partisinin çözüm sürecindeki yaklaşımını, "Biz doğuyu batıdan ayırt etmeden, Türk'ü Kürt'ten, Arap'ı Çerkez'den, hiçbirini mezhep ve ırk ayrımı gözetmeksizin kucaklayarak, bir ayrım yapmadan hepsine eşit hakları sağlamak ve hepsine adil bir şekilde hizmetleri götürmekten yanayız" diyerek ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi