Filistin Eylem Komitesi, Danimarkalı taşımacılık şirketi Maersk’e ait Nexoe Maersk isimli geminin 28 Nisan’da Mersin Limanı’na gelmesine karşı harekete geçti. Komite üyeleri, İstanbul Karaköy’de bulunan Liman Başkanlığı önünde bir araya gelerek, İsrail’e yönelik askeri sevkiyata tepki gösterdi.
Açıklamada, ABD’deki Lockheed Martin tesislerinden alındığı ve İsrail’in Hayfa Limanı’na gönderileceği öne sürülen F-35 savaş uçağı parçalarının, söz konusu gemilerle taşındığı ifade edildi. Filistin Eylem Komitesi, bu sevkiyatın Türkiye üzerinden geçmesine izin verilmesinin “İsrail’in soykırım politikalarına ortak olmak” anlamına geleceğini savundu.
“Soykırıma Ortak Olmayın” Mesajı
Komite adına açıklama yapan Duygu Yeşil, Türkiye hükümetine ve Ulaştırma Bakanlığı’na seslenerek şu ifadeleri kullandı:
“İstanbul Liman Müdürlüğü önünden sesleniyoruz, açıkça duyurulan tüm çağrılara rağmen bağlı olduğunuz bakanlık, bu geminin geçişine izin vermesi halinde Filistin’deki soykırıma ellerini bulaştırmış olacaktır. Buna izin verecek tüm yetkililer soruşturulmalı ve yargılanmalıdır.”
Yeşil, Türkiye’nin Mersin Limanı’nın İsrail’e yönelik silah sevkiyatında bir köprü olmasına karşı çıkması gerektiğini vurguladı. Nexoe Maersk gemisinin engellenmesini, taşıdığı parçaların alıkonulmasını ve geminin İsrail’e doğru yola çıkmasına izin verilmemesini talep etti.
“Askeri Ambargoyu Önce Türkiye Başlatmalı”
Filistin Eylem Komitesi, Türkiye’nin İsrail ile yürüttüğü askeri iş birliklerine de tepki gösterdi. Açıklamada, Azerbaycan üzerinden devam eden müzakerelerin derhal durdurulması, ayrıca Türkiye’nin çağrısını yaptığı askeri ambargoyu ilk olarak kendi limanlarında hayata geçirmesi gerektiği belirtildi.
“Türkiye üzerinden soykırımcı İsrail limanlarına devam eden askeri mühimmat ve silah parçaları taşıyan bu suç ortaklığına son verilmelidir,” diyen Yeşil, bu konuda uluslararası dayanışma çağrısı da yaptı.
“Liman Emekçileri Direnişte Yerini Almalı”
Eylemde, Maersk gemisine karşı liman emekçilerine de çağrıda bulunuldu. Komite, Mersin Limanı’nda görev yapan işçilerin, Fas ve diğer Akdeniz ülkelerinde olduğu gibi bu tür gemilere karşı yükleme-boşaltma yapmaktan imtina etmesini talep etti.
Duygu Yeşil, “Maersk gemisinin Mersin’e gelişini protesto ederek, F-35 parçalarının İsrail’e ulaşmasının engellenmesi talebini yükseltelim. Mersin Limanı’ndaki işçi kardeşlerimiz, bu gemiden hiçbir malzemeyi indirmeyin, gemiye hiçbir yükleme yapmayın. Emeğinizin Siyonist katliamda kullanılmasına izin vermeyin,” dedi.
Ne Olmuştu?
Danimarka merkezli taşımacılık devi Maersk’e ait bazı kargo gemilerinin, ABD menşeli F-35 savaş uçağı parçalarını taşıdığı öne sürülüyor. Bu parçaların İsrail’e gönderildiği, bazı sevkiyat rotalarının Türkiye üzerinden geçtiği kamuoyuna yansımıştı. Filistin yanlısı hareketler, özellikle limanlarda bu gemilere karşı eylemler gerçekleştirmeye başlamış durumda.