İstanbul’da, Ekrem İmamoğlu’na yönelik soruşturmaları protesto etmek amacıyla düzenlenen izinsiz yürüyüşlere katıldıkları iddiasıyla yargılanan 8 gazetecinin davası başladı. Mahkeme, bilirkişi incelemesi yapılmasına ve dosyanın ayrılmasına karar verdi.
99 Sanıklı Davada Gazetecilerin Dosyası Ayrıldı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve görevinden uzaklaştırılan tutuklu Başkan Ekrem İmamoğlu’na yönelik terör ve yolsuzluk iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmalara karşı düzenlenen izinsiz yürüyüşlerle ilgili açılan davada, 8 gazeteci dahil 99 sanığın yargılanmasına başlandı. İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, bazı sanıklar ile avukatları hazır bulundu. Duruşmayı CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da izledi.
Mahkeme, gazeteciler Ali Onur Tosun, Bülent Kılıç, Gökhan Kam, Zeynep Kuray, Emre Orman, Yasin Akgül, Kurtuluş Arı ve Hayri Tunç’un da aralarında bulunduğu 12 kişinin dosyasının ayrılmasına hükmetti. Böylece gazetecilerin ayrı bir davada yargılanmalarına devam edilecek.
Bilirkişi İncelemesi İstendi
Mahkeme, olay günü çekilen kamera görüntüleriyle sanıkların kimliklerinin tek tek karşılaştırılmasına ve bu kişilerin eylemlere katılıp katılmadıkları, polise mukavemet gösterip göstermedikleri ve dağılma uyarılarına rağmen alanda kalıp kalmadıklarının belirlenmesi için bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Yargılamanın bir sonraki duruşması 3 Ekim 2025 tarihine ertelendi.
İddianamede Ne Var?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıkların İstanbul Valiliği tarafından alınan yasaklama kararına rağmen yürüyüş ve gösterilere katıldığı belirtildi. Güvenlik güçlerinin dağılma yönündeki çağrılarına uymayan eylemcilerin “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine silahsız katılma” suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
Ne Olmuştu?
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında “terörle iltisak” ve “yolsuzluk” iddiaları kapsamında yürütülen soruşturma, muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları tarafından “siyasi” ve “hukuksuz” olarak nitelendirilmişti. Bu süreçte yapılan protesto gösterilerine çok sayıda gazeteci de izleyici veya haberci kimliğiyle katılmış, bazıları bu eylemler nedeniyle gözaltına alınmıştı. Şimdi ise bu isimlerin yargılanma süreci resmen başlamış oldu.