Genel

Mersin'in Lezzet Yolculuğu

Abone Ol

Tantuni

Sebze ve baharatlarla sacda pişirilmiş kuzu kuşbaşı et, lavaş ya da somun ekmek içinde servis edilir. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir. Son dönemde üzerine yoğurtlu bir sos eklenerek de servis edilmeye başlanan tantuniyi tavuklu olarak da tercih edebilirsiniz. Yapımı esnasında yayılan koku o kadar iştah açıcı ki tok dahi olsanız tantunicilerin önünden bir açık biftek yemeden geçemeyeceksiniz!

Sıkma Bir Yörük yiyeceği olan sıkma sacda pişirilmiş yufka ekmeğinin arasına peynir, ot, patates gibi malzemeler konarak yapılıyor. Kahvaltıda veya gün içinde aperatif olarak yenilebilir.

Batırık Batırık, Yörük sofralarının vazgeçilmezi, bulgurla yapılan bir tür sulu salatadır. Bulgur ve doğranmış domates üzerine tahin, susam, fıstık ve çeşitli baharatlar eklenerek hazırlanan sosun dökülmesi ile yapılır.

Fındık Lahmacun Yemek öncesi dört gözle beklenen, orijinal lahmacunun küçüğü! İştah açar, bir tanesiyle başlayıp tüm sofrayı süpürebilirsiniz... En başarılı örneklerini Tarsus'ta deneyimleyebilirsiniz.

Kaya koruğu turşusu Deniz kayalıklarının diplerinden oldukça zahmetli bir şekilde toplanan kaya koruğu, Mersin’e özgü fermente edilerek turşu haline geliyor. Özellikle balıkla sofralarının vazgeçilmez mezesi olan kaya koruğu turşusu, salatalarda da tüketilebilir. Kaya Koruğu özellikle Silifke'deki balık restoranların yanı sıra yöresel ürün satan işletmelerden de alınabilir.

Kerebiç Tamamen Mersin’e özgü bir tatlı olan kerebiç, özellikle Ramazan’da ve bayramlarda bolca tüketilir. İrmikten yoğrulan hamurun içine tercihe göre ceviz ya da Antep fıstığı konularak pişirilir. Daha çok kurabiyeyi andıran tatlıya karakteristik özelliğini veren ise çöven otundan yapılmış köpüğü andıran sosudur. Üzerine biraz tarçın ilave edin ve bu hafif tatlının tadını çıkarın!

Silifke Yoğurdu Koyu kıvamı ve kendine has lezzeti ile tanınan Silifke yoğurdunu, yapımında sadece Toroslarda yer alan otlaklarda, doğal ortamlarında beslenen keçilerden elde edilen sütün kullanılması özel kılıyor. Yöresel adı süt çilisi olan kaplarda pişirilen sütün kaynarken üzerinde oluşan köpükleri sürekli olarak dağıtılıyor ve yalnızca maya ilave edilerek yoğurt hazırlanıyor.

Cezerye Mersin’in patentli ürünü olan cezerye, hammaddesi havuç ve şeker olan bir tatlı türüdür. Cevizli, fındıklı veya Antep fıstıklı çeşitleri yapılan cezerye, Hindistan ceviziyle kaplanır ve son görünümüne kavuşur. Cezerye özellikle Tarsus ve Mersin'deki kuruyemişçilerden alınabilir.

Turunç Reçeli Reçel konusunda büyük ustalıkları olan yörükler tarafından yapılmaktadır. Turunç meyvesinin kabuğundan yapılan, son derece lezzetli ve taze Mersin'e özgü bir reçeldir.. Özellikle Narlıkuyu'daki kahvaltı mekanları ve Silike'de yöresel ürün satan işletmelerden temin edilebilir.

Taş kadayıf Kendine özgü hamuru olan taş kadayıf yöreye özgü bir tatlı. Yuvarlak hamurunun arasına ceviz ya da Antep fıstığı doldurularak ağzı kapatılıyor ve kızgın yağda kızartılıyor. Şerbeti de ilave edilince muazzam bir lezzet ortaya çıkıyor.