HABER: Meryem KARADAĞ/Rabia ARSLAN

Geri dönüşüm kutularının son zamanlarda bilinçsizce kullanılması ve yetersiz olmasından dolayı vatandaşlar belediyelere seslendi. Geri dönüşüm, günümüzün sürdürülebilir yaşam modelinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ancak son günlerde geri dönüşüm kutularının, bilinçsizce kullanıldığını ve Mersin gibi bir şehirde geri dönüşüme önem verilmediğini söyleyen Ayhan Duman, 'Mersin'de yeterince geri dönüşüm kutusu olmadığını, olmadığı için de insanlar gidip çöp kutusuna atıyor. Bu bir acı gerçek ama belediyelerimiz geri dönüşüm konusunda pasif kalıyor' dedi.

TOPLUMUN BİLİNÇLENDİRİLMESİ ŞART

Pozcu'da, Yenişehir Belediyesi tarafından konulan 'giysi kıyafet konteynırı' ve 'cam şişe konteynırı' çöp kovası gibi kullanılıyor. Geri dönüşüm kutusu kağıt, karton, ambalaj ürünleriyle tıka basa dolmuş durumda. Mahalle sakinleri, bilinçsizce atılan malzemelerin doğru bir hareket olmadığını ve bununla ilgili belediyelerin daha titiz bir çalışma başlatmaları konusunda çağrıda bulundu. Hasan Can Sarıkaya, 'Geri dönüşüm, sadece atıklarımızı ayrıştırıp belirlenen kutulara atmaktan ibaret değildir, aynı zamanda bilinçli bir tüketici olmayı da gerektirir. Bunu sağlamak için, hem çocuklarımıza hem de yetişkinlere yönelik eğitim programlarına ihtiyaç duyuyoruz. Geri dönüşüm kutularının doğru kullanımı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve bu konuda bilgi eksikliği olan bireylere rehberlik edilmesi gerekmektedir. Bunu da belediyelerimiz bizlere vereceği eğitimle gerçekleştirebilir' diye konuştu.

'ELİNE GEÇENİ RAST GELE ATIYORLAR'

Geri dönüşümün çok önemli olduğunu söyleyen Ahmet Demir, 'Cam, kağıt ve plastik gibi geri dönüşümü mümkün atıkların belirlenen kutulara atılması, hem enerji tasarrufu sağlar, hem de çevremizi korur. Fakat ne yazık ki geri dönüşüm kutuları, insanların rastgele eline geçen atığı atma yerine dönüştü. Doğru kullanımı bir yana, amacı dışında kullanılıyor. Bu durum, kutulardaki atıkların geri dönüştürülebilmesi sürecini sekteye uğratmakta ve dolayısıyla geri dönüşümün amacını aksatmaktadır' dedi.

GERİ DÖNÜŞÜM YAŞAM BİÇİMİ HALİNE GELMELİ

Geri dönüşümün yaşam biçimi haline gelmesini vurgulayan Ece Kara, 'Toplum olarak geri dönüşüm bilincine sahip olmak ve bu konuda daha fazla eğitim ve farkındalık yaratmak, hem bugünkü yaşam kalitemizi korumak hem de gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak son derece önemli bir konu. Geri dönüşüm, çözülmesi gereken bir sorun değil, bir yaşam biçimi haline gelmelidir' ifadelerini kullandı.

Dere Taştı, Oteli Su Bastı, 500 Turist Tahliye Edildi Dere Taştı, Oteli Su Bastı, 500 Turist Tahliye Edildi

'BELEDİYELER GERİ DÖNÜŞÜM KONUSUNDA PASİF'

Belediyelerin de geri dönüşüm konusunda yeterince çalışma yapmadığını vurgulayan Ayhan Duman, 'Tamam toplum geri dönüşüme önem versin ama nereye kadar verebilir ki, Mersin'de yeterince geri dönüşüm kutusu var mı? Bence yok, olmadığı için de insanlar gidip çöp kutusuna atıyor. Bu bir acı gerçek ama belediyelerimiz geri dönüşüm konusunda pasif kalıyor. Her köşe başında geri dönüşüm kutusu olmalı, olmayınca insanlar da elimde mi taşıyacağım çöp kovasına atayım diyor. Ben de öyle yapıyorum ama geri dönüşüm kutusu olsa atarım. Ben şu kıyafet kutularına çöp atanları savunmuyorum bu arada, sadece daha fazla geri dönüşüm kutusu istiyorum. Bizlerde bu dönüşüm kutularını alışkanlık haline getirmemiz gerekiyor' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi