Ekonomi

Gram Altın Yeni Rekor: 2.898 Lira!

Gram Altın Yeni Rekor: 2.898 Lira! ABD'de faiz indirimleri devam ederken, altın fiyatları tarihi zirvesine ulaşarak 2.640 dolara çıktı. Jeopolitik riskler ve güvenli liman talepleri etkili oluyor.

Abone Ol

ABD'de faiz indirimlerinin süreceği beklentileriyle dolardaki baskının devam etmesi, altın fiyatlarının yükselmesine zemin hazırladı. Bugün itibarıyla altın, 2.640 dolara çıkarak yeni bir rekor seviyeye ulaşırken, piyasalardaki belirsizlikler de yatırımcıların güvenli liman varlıklarına yönelmesine neden oldu. 

FED YETKİLİLERİNİN AÇIKLAMALARI

Federal Reserve (Fed) yetkilileri, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdikleri büyük faiz indiriminin, enflasyonun hedeflenen seviyeye gerilemesi ve istihdamın istikrarlı fiyatlarla tutarlı bir seviyeye yakın olması doğrultusunda yapıldığını ifade etti. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, yıl sonuna kadar faiz oranlarının yarım puan daha düşmesini desteklediğini belirterek, enflasyonda önemli ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, bankanın faiz indirim döngüsünün başlatılmasının enflasyon ve istihdam arasındaki riskleri dengeleyeceğini söylerken, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, iş gücü piyasasını korumak amacıyla faiz oranlarının daha fazla indirilmesi gerektiğini ifade etti.

PİYASALARDAKİ BEKLENTİLER

Para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed'in yılsonuna kadar toplam 75 baz puanlık bir indirim yapacağı yönünde güçlü beklentiler taşıyor. Kasım ayında 25 baz puan, Aralık'ta ise 50 baz puan indirim yapılması öngörülüyor. 

ALTIN FİYATLARINDAKİ DURUM

Yükselişini sürdüren ons altın fiyatı, gün içerisinde 2.640 dolara ulaşarak tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Şu anda ons altın, 2.633 dolardan işlem görmekte. Gram altın fiyatları da 2.898 lira ile yeni bir rekor kırdı ve şu anda 2.891 liradan işlem görüyor. Çeyrek altın 4.731 lira, Cumhuriyet altını ise 18.870 lira seviyelerinde satılmakta. Altın fiyatlarındaki bu artış, yatırımcıların güvenli liman arayışlarını pekiştirirken, enflasyon ve faiz oranları üzerindeki belirsizliklerin etkisiyle piyasalardaki dalgalanma devam edecek gibi görünüyor.