Seren SABUNCU

Son haftalarda Covid-19, influenza ve diğer mevsimsel virüsler nedeniyle hasta yoğunluğu ciddi şekilde arttı. Vatandaşlar grip mi, COVİD-19 mu geçirdiğine emin olamazken Mersin Tabip Odası eski Başkanı Dr. Mehmet Antmen, test yapılması konusunun altını çizerek, “Sağlık Bakanlığı’nın aşı için ciddi bir çalışma yapması gerekiyor” diye ekledi.

“BAKANLIĞIN CİDDİ BİR ÇALIŞMA YAPMASI GEREKİYOR”

Prostat Kanserinden Korunmak İçin 5 Kural Prostat Kanserinden Korunmak İçin 5 Kural

Mersin’de acil servislerde, polikliniklerde ve aile sağlık merkezlerinde solunum yolu hastalıklarına bağlı artış yaşanıyor. Ağır bir hastalık süreci geçiren vatandaşlar ‘COVİD mi oldum?’ diye düşünürken Mersin Tabip Odası eski Başkanı Dr. Mehmet Antmen, vatandaşların test yaptırabilmesinin önünün açılması gerektiğini söyledi. Antmen, Sağlık Bakanlığı’na çağrıda da bulunarak aşılama konusu üzerinde bakanlığın ciddi bir çalışma yapması gerektiğini söyledi.

NASIL BİR SALGIN YAŞANIYOR?

Çoğunlukla mevsimsel grip semptomlarıyla seyreden hastalık, alışılandan farklı olarak çok daha uzun sürüyor. Hekimler şu anda çoklu viral enfeksiyonların bir arada görüldüğü bir salgın yaşandığını belirtiyor. Yoğun öksürük ve halsizliğin haftalarca geçmediği, bağışıklık sistemi düşük kişilerde kulak iltihaplarına ve akciğer enfeksiyonlarına kadar gidebildiği kaydediliyor. Fakat pek çok merkezde test yapılmadığı için, hangi virüsün "ana sorumlu" olduğunu tam olarak bilebilmek mümkün değil.

“AŞI İÇİN GEÇ DEĞİL”

Bu artışın sebepleri  grip virüsü (H1N1), COVID-19’un yeni varyantı (JN.1), Respiratuar Sinsityal Virus (RSV) gibi kolay yayılan mikroorganizmalar olduğuna dikkat çekilirken bunların arasında en yaygın hastalık yapanın ise  grip ve COVİD virüsü olduğunun altı çiziliyor. “Eğer bunlara karşı etkin bir aşılama yapılsaydı hastane acilleri ve polikliniklerdeki yoğunluğun önüne geçilebilirdi” diyen uzmanlar aşı için hâlâ geç olmadığını söylüyor.

Kaynak: İmece Gazetesi