Seren SABUNCU
Nutri Gıda A.Ş tarafından Mersin'in Tarsus ilçesindeki 11 köyde yapılması planlanan 'Çimento Fabrikası ve Hammadde Sahaları Projesi'nin Çevresel Değerlendirme Raporu (ÇED) olumlu belgesi verilmediği ortaya çıktı.
Geçtiğimiz ayda Tarsus'a bağlı Durak, Çavuşlu, Koçmarlı, Yanıkkışla, Yamaçlı, Çokak ve Karaharnuplu mahallelerinde yapılması istenen Çimento Fabrikası ve Hammadde Sahaları Projesi için ÇED bilgilendirme toplantısı halkın tepkisi sonucu yapılamamış ve yapılmadığına dair de tutanak tutulmuştu. Bir araya gelen mahalle sakinleri, temiz hava istediklerini söyleyerek projeye karşı çıkmış şirket yetkililerini, 'Çimento değil temiz hava istiyoruz, istihdam değil hayat istiyoruz, temiz çevre, temiz hava, sağlıklı yaşam hakkımızı istiyoruz' yazılı pankartlarla karşılamışlardı.
MAKUS TALİH KIRILDI
Mersin'in makus talihi haline dönüşün çevre tahribatı bu defa önlendi ve nihai karar çıktı. Alınan karara göre;
'İlçemiz Çavuşlu, Damlama, Yanıkkışla, Koçmarlı, Yeniköy, Çokak, Kozoluk, Karakütük mahalle muhtarlarının dilekçeleri incelenmiş olup, Tarsus Orman İşletme şefliği sınırları içerisinde Nutri Gıda A.Ş. tarafından kurulup, işletmesi planlanan Çimento Fabrikası ve Hammadde Sahaları Projesinin isabet ettiği ormanlık alanlarım 6831 sayılı Orman Kanununu ve Çevre kamunu ve Yönetmelikleri kapsamında yapılan incelemesinde Orman sayılan alanlara isabet eden yerlerin 73.341.37 m² lik ve üzerindeki kapalılık teşkil eden ve ağaçlandırma sahalarına isabet etmesi nedeniyle ÇED Olumlu Belgesi verilmesi uygun bulunmamıştır' denildi.
Projeye karşı olan siyasiler, Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, MERÇED üyeleri, Mersin Barosu ve komisyon üyeleri bir araya gelmişti.
Bölge sakinleri köylerini etkileyecek olan projeye itiraz gerekçeleri şöyle sıralanmıştı:
'İlçemizin yedi mahallesinin bir grup kişi 30 yıl para kazanacak diye doğal yaşam ortamının yerle bir edilmesine karşıyız. Bölge, geçimini tarım ve hayvancılıktan karşılamaktadır. Böylesi bir proje, hammadde üretimi sürecinden başlayarak son ürün olan çimento hammaddesi klinker üretimine kadar bütün aşamalarında sağlık açısından tüm canlıları, gıda zincirinin bozulması açısından ise tarımı etkilemektedir.
PROJE YASALARI İHLAL EDİYOR
Proje dinamit patlatma, kazı sırasında toz oluşumu, yeraltı su kaynaklarının kullanılması açısından doğayı ve en nihayetinde oluşan toz açısından yanı başında olan orman ekosistemini geri dönülemez biçimde tehlikeye atacaktır.
Proje sahasında kil alınacak alanın bile üzerinde zeytinlikler bulunmaktadır. Bu yüzden proje mevcut yasaları ihlal etmektedir.
Akciğer kanseri vakalarının en büyük sebebi olan büyük çaptaki partiküler maddelerin çimento fabrikası bacalarında yüksek verimde tutulamadığı ve yayılmasının engellenemediği bir gerçekliktir. Bu durum, Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) raporlarında da mevcuttur.
Hammadde üretimi sırasında yılda 104 defa dinamit patlatılacağı belirtilmiş. Hayvanlarımızın her gün dinamit patlatmanın yaratacağı sarsıntı ve gürültü ile strese girmesine karşıyız. Her gün evlerimizin dibinde acaba bugün kafamıza taş düşecek mi, diye korku ile yaşamak istemiyoruz.
Bu yedi mahallenin ve coğrafyanın sakinleri olarak, zeytinlerimizle, hayvanlarımızla, tarlalarımızla ve diğer doğal yaşam varlıklarımızla uyum içinde huzurlu bir hayat sürdürmek istiyoruz. Bu nedenle çimento klinker hammaddesi üretimine de, çimento üretim tesisine de hayır diyoruz. Bu itirazlarımızın virgülüne dahi dokunulmadan kayda geçirilmesini talep ediyoruz.'