Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı, 14 yıllık ihale sürecinin ardından bir kez daha özelleştirildi. 1998 yılından bu yana Koç Holding'in işletmeciliğini üstlendiği liman, 40 yıl daha aynı grubun yönetiminde olacak. Üstelik bu kez limanın mevcut sınırları genişletilerek yeni yapılaşmalara olanak sağlanacak.
14 Yıl, 5 İhale, Aynı Şirket
AKP hükümeti, 2011 yılından itibaren Fenerbahçe-Kalamış Limanı'nı özelleştirme planlarına dahil etti ancak Kadıköylülerin tepkisi nedeniyle süreç defalarca kesintiye uğradı. 2014'te düzenlenen ilk ihalede Koç Holding 664 milyon dolar teklifle en yüksek bedeli verse de kamuoyundan gelen yoğun itirazlar nedeniyle geri adım atıldı. 2017'de özelleştirme tekrar gündeme gelse de plan tadilatlarına dair süren davalar nedeniyle ihale iptal edildi. 2021'de yeniden başlatılan süreçte Koç Holding'e bağlı Tek-Art, 2,5 milyar lira ile en yüksek teklifi verdi ve ihaleyi kazandı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ay sonra sonucu iptal etti.
Son ihalede en yüksek teklifi 505 milyon dolarla müteahhit Vahit Karaarslan verdi. Ancak Karaarslan, sürecin sonunda ihaleden çekildiğini açıklayarak "İçinden çıkamayacağım bir neden yüzünden almıyorum, vazgeçtim" ifadelerini kullandı. Bunun üzerine ihalede tek başına kalan Koç Holding, dün Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile sözleşme imzaladı.
Liman Büyüyor, Kıyılar Halka Kapanıyor
Bu özelleştirme süreci önceki planlardan farklı olarak limanın genişletilmesini de kapsıyor. Yat limanının toplam alanı 242 bin metrekareden 437 bin metrekareye çıkarılacak. Bu genişleme, hem kara hem de deniz alanında gerçekleşecek. Ayrıca, yeni imar düzenlemesiyle birlikte liman bölgesinde 15 bin metrekareye yakın yeni bir alan yapılaşmaya açılacak. Otopark düzenlemeleriyle birlikte toplam yapılaşma 30 bin metrekareyi aşacak.
Kadıköylüler, özelleştirme kararının iptali için hukuki mücadele başlattı. Fenerbahçe Kalamış Dayanışması tarafından açılan davada, liman bölgesinin ikinci derece doğal sit alanı ve üçüncü derece arkeolojik sit alanı olduğu hatırlatılarak, yapılan değişikliklerin kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve hukuka aykırı olduğu vurgulandı. Ayrıca, yeni imar planıyla kıyı silüetinin bozulacağı, biyolojik ve kimyasal kirliliğin artacağı, deniz ekosisteminin zarar göreceği ve bölgedeki nüfus ile taşıt yoğunluğunun büyük ölçüde artacağı uyarısında bulunuldu.
Kadıköylüler, "Fenerbahçe-Kalamış sahilleri halkındır" diyerek kıyıların yapılaşmaya açılmasına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirtiyor. Başvuruda, Anayasa ve Kıyı Kanunu'na da atıfta bulunularak "Kıyılar ne bir kişinin ne de bir topluluğun malıdır, kamuya aittir" ifadelerine yer verildi.