Kadri Duman
Artan sıcaklık ve azalan yağışlar ülke genelinde olduğu gibi Mersin’de de taze meyve ve sebzeleri olumsuz yönde etkiliyor. Kuraklık, meyve ve sebze fiyatlarında önemli bir baskı oluşturuyor. Türkiye'nin önde gelen meyve ve sebze üreticisi 5 ilinden biri olan Akdeniz’in İncisi Mersin’de yaşanan ciddi kuraklıklar, üretimi olumsuz etkileyerek maliyetleri artırıyor.
Daha sıcak ve az yağışlı geçen yaz ayları, sulama ihtiyacını ve tarımsal faaliyette kullanılan elektrik miktarını artırıyor, bu da üretim maliyetlerinin yükselmesine neden oluyor.
Merkez Bankası'nın (TCMB) analizine göre, iklim değişikliği, gıda fiyatları üzerinde önemli bir enflasyonist baskı yaratıyor. 2020 öncesinde yaz aylarında sebze ve meyve fiyatları enflasyonu etkilemezken, 2020 sonrasında tersine dönerek enflasyonun yükselmesine etki etmeye başladı, bu durum üretim maliyetlerini yükseltiyor. İklim değişikliğiyle birlikte mevsimlerde yaşanan kaymalar, arz ve maliyetleri etkileyerek fiyatların artmasına neden oluyor.
Konuyla ilgili düşüncelerini aktaran sebze yetiştiricisi Salih Çavuşoğlu, “ Mersin’in sıcaklarında bahçe sulamak bile bizi bedensel olarak zorlarken bir de üstüne üretim maliyetleri bindi. Şimdi maddi olarak da zorlanıyoruz. Zaten fiyatlardan dolayı talep azaldı. Bazen zararına bile sattığımız oluyor. İklim değişikliği topraklarımızı da etkiliyor, daha az verim almaya başladık. Maddi olarak faturalara yetişmekte güçlük çektiğimiz için yeteri kadar sulama yapamadığımız zamanlar oluyor. Fazla emek ve para harcıyoruz ama ne satış ne de verimlilik olarak emeğimizin karşılığını alamıyoruz.” şeklinde konuştu.