Seren SABUNCU

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 61,98, aylık yüzde 3,28 artış gösterdi. TÜİK’in ve ENAG’ın açıkladığı enflasyon farkını değerlendiren DİSK Genel -İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, “Türkiye koşullarında enflasyon zamlar ve vergi oranları gözetilerek insan onuruna yaraşır bir ücret belirlenmesi iktidarın temel görevi olmalıdır” dedi.

Milyonlarca işçi, emekli ve memurun gözünün çevrildiği enflasyon verileri açıklandı. Böylece maaşlarda 5 aylık enflasyon farkı da netleşmiş oldu.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 61,98, aylık yüzde 3,28 artış gösterdi.

RAKAMLAR ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU’NUN MASASINDA

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı 11 Aralık tarihinde yapılacak.

TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre temmuzda enflasyon yüzde 9,62, ağustosta yüzde 9,09, eylülde yüzde 4,75, ekimde yüzde 3,43, kasımda ise yüzde 3,28 oldu.

Tüm bunlarla beraber 5 aylık enflasyon rakamı da yüzde 33,66 olarak kayıtlara geçmiş oldu.

ORANLAR ŞÖYLE;

- 5 aylık enflasyon oranı yüzde 33,66

- Refah payı hariç 5 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 33,66

- 5 aylık memur enflasyon farkı yüzde 26,09

- Memur toplu sözleşme zammı yüzde 15,

Avrupa Komisyonu'ndan Çin Üretimi Elektrikli Araçlarla İlgili Karar Avrupa Komisyonu'ndan Çin Üretimi Elektrikli Araçlarla İlgili Karar

- 5 aylık memur zammı yüzde 45 oldu.

“ARALARINDA UÇURUM VAR”

TÜİK’in açıklamış olduğu 5 aylık enflasyon farkı ile ENAG’ın açıklaması arasında uçurum olduğunu söyleyen Başkan Göksoy, “TÜİK kamuoyunda artık gerçek verileri vermiyor algısı çok büyük oranda. TÜİK Kasım ayı enflasyon verisini 3.28 arttığını yıllık bazda ise 61.98 olduğunu paylaştı. Bu eksik açıklanan oranlara göre bile SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin alacağı zam oranı yüzde 33.64 olurken bu oran memurlarda yüzde 44.89 oldu. Bu oranlara göre en düşük emekli maaşı 7500 TL’den 10.023 TL’ye çıkacak. Memur maaşı ise 22 bin TL’den 31 bin 875 TL’ye çakacak.  Aralık ayı enflasyon verileri açıklandığında bu rakamlar daha da artacaktır” dedi.

TÜİK İLE ENAG VERİLERİ YİNE TUTMADI!

“İKTİDARIN TEMEL GÖREVİ OLMALIDIR”

ENAG’ın açıklamasını da değerlendiren Göksoy, “ENAG’ın açıklamasına göre ise yıllık enflasyon oranı yüzde 129.27’dir. Bu veriler ve piyasada gıdadan akaryakıta; giyimden ev ve işyeri kiralarına kısacası iğneden ipliğe gelen zamları ve halkın alım gücünü karşılaştırdığımızda TÜİK’in verilerinin Türkiye koşullarında gerçeği yansıtmadığı çok net ortaya çıkıyor. Dolayısıyla toplumun geçinemez yaşamı, sürdüremez hale gelmiştir.14 binin üzerine çıkan açlık sanırı ve 45 bini aşan yoksulluk sınırının olduğu ülkemizde bu zam oranlarının bir karşılığının olmadığı açık ve net olarak ortadadır. Açlık sınırı, yoksulluk sınırı ve asgari ücret arasındaki çelişki ortadan kalkmalıdır. Türkiye koşullarında enflasyon, zamlar ve vergi oranları gözetilerek insan onuruna yaraşır bir ücret belirlenmesi iktidarın temel görevi olmalıdır” diye konuştu.

“TALEBİMİZ: İNSANCA YAŞANABİLECEK ÜCRET”

Başkan Göksoy, “DİSK yıllardan beri sokaklarda verdiği mücadelede eşitlikçi demokratik bir yaşamın sağlanması için eşit işe eşit ücret ilkesini esas almakla yetinmemiş aynı zamanda ‘gelirde adalet, vergide adalet’ söylemi ile alanlarda örgütlü olduğu işyerlerinde, illerde, bölgelerde basın açıklamaları ve mitingler düzenleyerek kamuoyuna bilgi verirken iktidara da emekçilerin, işçilerin, emeklilerin milli hasıladan gelir payının eşit dağıtılmasını talepleri arasında iktidara seslenmiş ve seslenmeye devam etmektedir. İnsanca yaşanabilecek bir ücretin asıl talebimiz olduğunu bir kez daha dillendirirken zenginleri daha zengin, işçiyi emekçiyi emekliyi kısacası çakışan üreten kesimi daha da yoksullaştırılmasını asla kabul etmiyoruz. Eşit adil demokratik bir ülkenin inşa edilmesine yönelik haklarımızı savunmaya devam ederken emeğin Türkiye’sini hep birlikte savunmaya mücadelesini vermeye sesimizi duyurmaya sesimize ses katmaya Türkiye emekçileri ile devem edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Seren Sabuncu