Yeni COVID-19 varyantı JN.1 hızla yayılıyor ve mevcut vakaların yaklaşık %20'sini oluşturuyor. COVID-19'a pozitif test eden kişilerin oranı Kasım ayından bu yana istikrarlı bir şekilde artış gösteriyor. Bu durum, grip mevsimiyle çakışması nedeniyle endişe yaratıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından dikkatle izlenen bu varyant, özellikle kış aylarında insanların kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirmeleri nedeniyle vaka sayılarında artışa neden olabilecek bir endişe kaynağı olarak belirtiliyor.

JN.1 varyantının semptomları, Omicron ailesinin diğer üyelerine benzer şekilde, genellikle boğaz ağrısıyla başlayıp ardından burun tıkanıklığı ve kuru öksürüğe yol açıyor. Ek semptomlar arasında burun akıntısı, yorgunluk, baş ağrısı, kas ağrıları, ateş, ishal ve koku duyusunda değişiklikler yer alabilir. Ancak, semptomların şiddeti ve türü büyük ölçüde bireyin bağışıklık durumu ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir.

Mevcut COVID-19 aşılarının JN.1 varyantına karşı etkili olduğu ve yeni varyantlara karşı güçlü bir bağışıklık yanıtı oluşturduğu belirtiliyor. Paxlovid ve remdesivir gibi COVID-19 antivirallerinin de JN.1'e karşı etkili olduğu, Paxlovid'in semptomların başlamasından sonraki ilk beş gün içinde alındığında en etkili olduğu ifade ediliyor.

Sağlıklı Beslenme Telaşına Uzmanlardan Bitkisel Tavsiyeler Sağlıklı Beslenme Telaşına Uzmanlardan Bitkisel Tavsiyeler

CDC, JN.1'in yayılımını yakından takip ediyor ve bu varyantın ya daha bulaşıcı olduğunu ya da bağışıklık sistemlerini daha iyi atlatmayı başardığını gösteren işaretler olduğunu belirtiyor. Ancak, JN.1'in şu anda dolaşımda olan diğer varyantlara kıyasla kamu sağlığına artan bir risk oluşturduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır. CDC, COVID-19 ve varyantlarına karşı en iyi savunmanın aşılama olduğunu ve yıllık COVID-19 aşılarının güncellenmesinin önemini vurguluyor​.

Semptomlar

Tat ve/veya koku kaybı hali hazırda Covid-19'un semptomları arasında yer alırken son tespit edilen semptomlar arasında yüzde 16 kas ağrısı, yüzde 20 halsizlik ve yorgunluk, yüzde 20 şiddetli baş ağrısı görüldüğü tespit edildi.

Ortaya çıkan en şaşırtıcı yaygın semptomlar arasında ise yüzde 10 uyku sorunu, yüzde 10 endişe sorunu ve yüzde 10 oranında kaygı sorunu yer aldı.

Ancak, bu semptomların şiddeti ve türü, kişinin bağışıklık durumuna ve genel sağlık durumuna göre değişebilir.

JN.1'in daha ciddi hastalıklara veya diğer Omicron varyantlarına kıyasla daha yüksek ölüm oranlarına neden olduğuna dair bir kanıt bulunmamakta.

Kaynak: Devrim KARTAL