Ekonomi

Kahvaltının tadı kaçtı yumurta fiyatı uçtu

Yüksek enflasyon, kahvaltılık fiyatlarını da vururken, sofralarda çeşitler her geçen gün azalıyor. Bu ürünlerden biri olan yumurtanın fiyatıda her geçen gün vatandaşın cebini zorluyor.

Abone Ol

Artan enflasyon ve hayat pahalılığı her geçen gün yükselirken, fiyatlar da katlandıkça katlanıyor. Bugün 3 çocuklu bir ailenin yumurta maliyeti aylık 360 TL tutuyor. Vatandaş artık menemeni yumurtasız, kahvaltıyı peynirsiz yapıyor. Alım gücü düşen halk, durumla baş edemezken; sofradan her gün bir kahvaltılık eksiliyor. 30'lu yumurtanın fiyatı 107,90 TL, tane fiyatı ise 4 TL. 3 çocuklu bir ailenin yumurtaya ayırması gereken para günlük 12 TL. Aylık ise 360 TL tutuyor. Vatandaşsa kahvaltılık fiyatlarının çok yükseldiğini ve almakta güçlük çektiklerini söyledi.

Bir aldığı ürünü ertesi gün aynı fiyattan alamayan vatandaşın sabrı da umudu da her geçen gün tükeniyor.'Günün en önemli öğünü' olarak bilinen kahvaltı, artık lüks olarak görülürken; yurttaşlar çoğu zaman kahvaltı yapmadan öğün atlayarak güne başlıyor.

VATANDAŞ ETİKETE, ETİKET VATANDAŞA BAKIYOR

Bir zincir markette yumurta fiyatlarına bakan Ayşe Demir, 'Peynir, yumurta ve süt ürünleri fiyatlarında çok büyük fiyat artışı yaşanıyor. Bunun nedeni çiftçi maliyetleri karşılamadığı için hayvanlarını kesime gönderiyor. Hayvanlar kesime gittiği için fiyatlarda da çok fazla artış yaşanmaya başladı. Bu fiyatların önüne geçmek için çiftçiye destek verilmesi gerekiyor. Bu destek verilmezse biz vatandaşlar daha çok market market gezeriz ve ellerimiz boş çıkarız' diye konuştu.

VATANDAŞ EKMEK ALAMIYOR, YUMURTA NASIL ALSIN!

Okulların açıklamasıyla daha da zorluk çektiğini vurgulayan Elmas Ayva, 'Bir asgari ücretli hafta sonu kahvaltı yapabilmek için nasıl yumurta, peynir, sucuk alsın bu fiyatlarla. Artık günümüzü nasıl geçiririz nasıl ucuza kahvaltı yapabiliriz arayışına girdik ama raflarda ucuz birşey kalmadı ne yazık ki. Benim 2 çocuğum var en son ne zaman sucuk yedirdim onu dahi bilmiyorum. Birini alsam birini alamıyorum zor çok zorlanıyoruz. İlk temel ihtiyaçları almaya gayret ediyoruz ama artık onları da alacak gücümüz kalmadı. Ne peynirin yanına yaklaşılıyor ne yumurtanın. Bu ülkede ekmek olmuş 6/ 10 TL söyleyin bana bu normal mi? ekmek ya ekmek. Daha fazla ne diyeyim sözün bittiği yere geldik' dedi.

'FİYATLAR ÇOK YÜKSEK'

Ortamın ateş pahası olduğunu vurgulayan emekli Ahmet Parlak, 'Açız aç. Emekli maaşıyla nasıl geçinilebilir? Ortamı görüyorsunuz. Gerçekten çok pahalı. Şöyle bir bakalım dedik ama fiyatlar çok yüksek. Ekmek, 1 kilo salatalık 1 klio dometes bir kavonoz da zeytin aldım eve gidiyorum. Cepte para yok para yoksa şöyle çeşitli kahvaltıya hasret kaldım hasret' ifadelerini kullandı.

1 kg Zeytin: 70 TL

225 gr Tereyağı: 81,45 TL

30'Lu 53-63 gr Yumurta: 77 TL

400 gr Labne: 50 TL

750 gr Nutella Kakaolu Fındık Kreması 750 gr :112,50 TL

380 gr Çilek Reçeli: 29,50 TL

600 gr Tahin: 59, 50 TL

Ekmek: 6 TL

1 L Yağlı Süt: 21,50

700 G Kaşar Peyniri: 166,50

750G Süzme Yarım Yağlı: 117,90 TL