Ekonomi

Kira Zam Sınırı Kalktı: Kiracılar Yeni Şartlarla Karşı Karşıya

Kira Zam Sınırı Kalktı: Kiracılar Yeni Şartl... Yüzde 25'lik kira zam sınırının kaldırılmasıyla ev sahipleri rahat bir nefes alırken, kiracılar artan kira talepleri ve yeni kiralama şartlarıyla karşı karşıya. Artan enflasyon ve zorlaşan şartlar, kiracıları zor durumda bırakıyor.

Abone Ol

'MEMUR OLMAYAN GIREMEZ!'

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; ev sahipleri, kiracı seçerken daha seçici davranmaya başladı. İlan sitelerinde görülen yeni şartlar şu şekilde:

  1. Memur Olma Zorunluluğu: Ev sahipleri, düzenli geliri olan memurları tercih ediyor.

  2. Maaş Bordrosu ve Kefil İsteği: Kiracının gelir durumunu kanıtlamak için maaş bordrosu ve kefil şart koşuluyor.

  3. En Az 3 Yıl Çalışma Şartı: İş güvencesi olan kiracılar tercih ediliyor.

  4. Hanede İki Kişi Çalışma veya Emekli Olma: Gelir düzeyini artırmak amacıyla hanede birden fazla çalışan veya emekli aranıyor.

  5. Findeks Raporu İsteği: Kredi notu yüksek olan kiracılar tercih ediliyor.

KIRACILAR NE YAPACAK?

Bu katı şartlar, özellikle asgari ücretle çalışanlar ve emekliler için büyük zorluk yaratıyor. Büyükşehirlerde uygun fiyata ev bulmak giderek zorlaşırken, "Memur olmayan giremez" gibi sınırlamalar, kiracıları çaresiz bırakıyor.

EMLAKÇILAR NE DIYOR?

Emlakçılar, hem ev sahiplerinin hem de kiracıların haklı sebepleri olduğunu belirtiyor. Ev sahipleri, artan maliyetler ve güvenilir kiracı bulma endişesiyle bu tür şartlar koyarken, kiracılar ise bu şartları karşılamakta zorlanıyor.

Artan enflasyon ve fahiş kira talepleri, kiracıların yükünü daha da artırırken, yeni kiralama şartları hem kiracıları hem de emlak piyasasını zora sokuyor. Kiracıların, bu şartlar altında ev bulma mücadelesi giderek daha da zorlaşıyor.