Ekonomi

Kiralardan sonra yeni kriz: Aidat 

Kira fiyatlarındaki fahiş artıştan en çok etkilenen şehirlerin başında gelen Mersin'de, kiracı ve ev sahibi birbirine girmiş hatta yakın bir tarihte ölümle sonuçlanan olay dahi yaşanmıştı. Vatandaşlar kira fiyatlarından sonra şimdi de aidat fiyatlarının altında eziliyor. 

Abone Ol


HABER: Meryem KARADAĞ/Rabia ARSLAN
Kira fiyatları kontrol altına alınmaya çalışılırken bu kez de aidat fiyatları yükseliyor. Kiraya uygulanan yüzde 25 zam sınırı, aidata uygulanmıyor. Bazı sitelerdeki aidatlar, kira fiyatlarını geçmek üzere. Fahiş zam öncesinde uygulanan tarife baz alınınca bazı yerlerde aidat fiyatları, bazı ev kiralarını geçiyor. Uzman isimlere göre aidatlara da düzenleme şart. Konuya ilişkin isyan eden vatandaşlar hükümetin acilen bir yapılandırma getirmesi gerektiğini söyledi.

Kira fiyatlarındaki fahiş artıştan en çok etkilenen şehirlerin başında gelen Mersin'de, kiracı ve ev sahibi birbirine girmiş hatta ölümle sonuçlanan olay dahi yaşanmıştı. Kiralara yapılan bu zamlar tüm ülkede ev sahibiyle kiracıyı birbirine düşürdü. Vatandaş kira fiyatlarının mücadelesini verirken diğer yandan aidatlara gelen zamlar vatandaşı zora sokuyor. Fahiş zam öncesi uygulanan kira fiyatları baz alınınca aidatlar, bazı evlerdeki kira fiyatlarını geçti. Vatandaşlar da kiraya uygulanan zam sınırının aidatlara da uygulanmasını istedi. Emekli öğretmen Serdar Göktuğ aidatlara bir düzenleme getirilmesinin şart olduğunu söyleyenlerden biri.

KİRAYA UYGULANAN SINIR, AİDATA DA UYGULANMALI!

Birçok sitede aidatların çok yüksek olduğunu söyleyen Fatma Eren, 'Kira fiyatları kontrol altına alınmaya çalışılıyor ama bu kez de aidat fiyatları yükseliyor. Ben bu işi anlamadım, bir yerden kontrol alınıyor ama diğer yandan yine aynı yere geliyoruz. Kiraya uygulanan yüzde 25 zam sınırı aidata uygulanmıyor. Neden uygulanmıyor anlamış değilim. Bazı sitede aidat kirayı geçti. Kiranın 2-3 katı aidat ödenen yerler var. Devlet bunun kontrolünü yapmalı' diye konuştu.
Artık hiçbir şeye gücü yetmediğini söyleyen Doğan Yurt ise, 'Kira ve aidat fiyatları arasındaki denge yok oldu. Yüzde 25'lik düzenleme ile kiradaki artışlar sınırlandırıldı. Sınırı olmayan aidatlarsa kiraları sollamaya başladı. Asgari ücrete yapılan zamla birlikte bazı sitelerde aidatlar kira fiyatlarını geçti' ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ İSYAN ETTİ!

Mezitli Semt Pazarı esnafı Ahmet Demir ise yüksek aidatlarla ilgili olarak 'Büyük sitelerin aidatı şu an 2 bin TL, bu çok büyük bir rakam. Kiralar aldı başını gitti şimdi de aidatlar. Aldığımız ücret belli biz artık geçinemiyoruz. Ne oldu böyle ya! Her şey pahalı, elimi neye atsam yanıyor. Hükümet artık bir düzenleme yapsın' dedi.