Çevre

LİMANDAKİ DİP TEMİZLİĞİ NEYİN HABERCİSİ?

Mersin Limanı’nın Atatürk Parkı’na doğru genişletilmesiyle ilgili dava devam ederken genişletme çalışmalarına karşı tepkiler de devam ediyor. Parkın önündeki denizin içerisinden dip temizliği yapılmasına dair iddialar Mersinlileri harekete geçirdi.

Abone Ol

Mersin’de uzun zamandır tartışılan ve tepkiler yağan ‘MIP A.Ş’nin limanı Atatürk Parkı’na doğru genişletme projesi’ için Mersinliler yine bir araya geldi. Liman kapısında basın açıklaması yapılarak “Mersin halkını Atatürk Parkına sahip çıkmaya davet ediyoruz” denildi. Mersin Büyükşehir Belediye meclis üyesi Abdurrahman Yıldız’ın mecliste “Atatürk parkına doğru genişletilmesi düşüncesi realize olmaya başladı” demesi üzerine Mersinliler tedirgin oldu.


YILDIZ NEDENİNİ SORMUŞTU
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 8  Kasım’daki meclisinde meclis üyesi Abdurrahman Yıldız’ın limanın Atatürk Parkı’nın önünde dip temizliği yapıldığı, dip temizliği yapılmadan doldurma çalışmalarının yapılamayacağını söylemesi üzerine Mersinliler ve çevreciler tedirgin oldu. Yıldız mecliste, “Bugüne kadar böylesi bir çalışmaya rastlamadık. Ayrıca çıkartılan kirler gece olunca karaya çıkardığına dair ihbar aldık. Yine aldığımız ihbara göre; bu balçık temizleme gemisi denizin tabanını aşındırdığı için yüzlerce caretta carettalar telef oluyor. Bilindiği üzere bu caretta cerattalar yasal olarak güvenceye alınmış doğa harikalarıdır. Yok olan balıkları söylemiyorum bile. Peki neden durduk yere böyle bir temizleme ihtiyacı duyuldu. Maalesef ki birçok defa dile getirdiğimiz limanın Atatürk parkına doğru genişletilmesi düşüncesi realize olmaya başladı” demişti.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği(MERÇED) liman kapısı önünde basın açıklaması yaparak duruma tepki gösterdi ve herkesi Mersin’in simgesi haline gelen Atatürk Parkı’na sahip çıkmaya davet etti. Basın açıklamasını okuyan Başkan Sabahat Aslan, “Yeryüzü iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi pek çok sorunla karşı karşıyadır. Gezegenimizin Ormanları yok edilerek, havası suyu ve toprağı kirletilmektedir. Atmosferdeki Küresel Isınma artık İklim Krizine dönüşmüştür. İklim krizine karşı önlem alınmazsa hepimizin geleceği tehlikededir. Gelişmiş ülkeler iklim krizinin risklerini azaltmak ve kirletilen çevreyi temizlemek için Yeşil ve ormanlık alanlarını genişletme ve kirletici teknolojileri kurmamaya ve aşırı tüketmemeğe karar vermiştir.
Kentimizde Dünyamızın ve Ülkemizin yaşadığı iklim krizine karşı riskleri azaltmak için yeşil alanlarımızı korumak ve genişletmek yerine rant uğruna yok edilmektedir. Bu anlamda Atatürk Parkını korumak yerine Bugün Mersinin Akciğerlerine hançer saplayacak kirli bir yatırım olan Atatürk Parkında liman genişleme projesinin, yapım çalışmaları başlatılmıştır. Atatürk parkında liman genişleme projesinin hukuki süreci olan Anayasa mahkemesinde devam eder iken Hukuk tanımaz MIP tarafından gece saatlerinde  liman genişleme çalışmalarını başlatmış olup, bu çalışmalar sırasında binlerce balığın ve Carettaların ölümüne neden olmuştur. Denizde yapmış olduğu dip taramaları Denizin ekosistemini bozmaktadır” dedi.


“BU İŞGALE KARŞIYIZ”
“Atatürk Parkında yapılacak liman genişletme çalışmaları Atatürk Parkının tümünün MIP A.Ş tarafından işgal edileceği ve Atatürk Parkının tamamen konteynerlerle dolacağı açıktır” diyen Aslan, “Bu proje Atatürk parkını tamamen ortadan kaldıracaktır.   Yapılacak olan dolgu alanı bilimselliğe aykırı olup kent yaşamına ciddi zararlar vereceği açıktır. Mersin liman genişlemesi için yapılacak 176 bin m2' lik sahanın dolgu malzemesi Mersin'e ait mahallelerde planlanan taşocaklarından taşınıp getirilecek ve Atatürk parkı önündeki denize dökülecektir. Kıyı dolgusu için 4 milyon 284 bin ton taş ihtiyacı, mahallelerdeki taş ocaklarından Atatürk parkına 350 bin kamyonla taşınırken trafik yükü ve hava kirliliği yaratacaktır. Ayrıca projenin yapılabilmesi için denizin dibinden çıkarılacak asbest hepimizi zehirleyecektir. Kentimize ve sağlığımıza çok ciddi zararlar verecek olan ve yapımı bilimsellikten uzak hukuksuz ve antidemokratik bir proje olan Atatürk Parkında liman genişleme projesi MIP şirketine rant kazandıracaktır.
Mersinin simgesi olan Atatürk Parkı kentimizin akciğerleri olup, halkın sosyal olarak nefes aldığı bir alandır. Mersinde tarihten gelen ve bir değer olan Atatürk Parkı sürekli halkın kullanımında olmuştur. Liman genişleme çalışmaları Atatürk Parkı’nın halk tarafından kullanımını engelleyecektir. Atatürk Parkı Halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz. Mersin halkının karşı olduğu bu projeden  MIP derhal vazgeçmelidir. Mersin halkını  Atatürk Parkına sahip çıkmaya davet ediyoruz” diye konuştu.