Ekonomi

Merkez Bankası'ndan Dolar Kuruna Fren

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) mevduat faizine ilişkin attığı yeni adım dolar kurunu rekor seviyede sabitledi.

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) TL'ye geçişine ve yenilenmesine ilişkin toplam hedef hesaplamasına tüzel kişi KKM dahil edildi. 

TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına TL'ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının yüzde 84'üne yükseltildi. TL zorunlu karşılıklarda bloke tesis oranı da 5 puan artırıldı.

KKM'den Türk Lirası mevduata geçiş için daha önce gerçek kişiler için getirilen toplam hedefte ise hesaplamaya tüzel kişiler de dahil edildi. Bu değişikliğin tüzel kişiler tarafından gelen döviz talebini sınırlayıcı etki yapması da bekleniyor.

MEVDUAT FAİZLERİNDEKİ DÜŞÜŞÜ SINIRLAYACAK

Yeni adımlar sonrası Merkez Bankası'nın makroihtiyati adımlarıyla mevduat faizlerindeki düşüşü sınırlayabileceği tahmin ediliyor.

DOLAR KURU REKOR SEVİYEYE SABİTLENDİ

Söz konusu gelişmeler sonrası dolar/TL, cuma günü yatay seyirle 34,08 TL'den kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında bir önceki kapanışın hemen altında 34,07 TL seviyesinden işlem görüyor.

GÖZLER FED'DE

Öte yandan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkı para politikasını bu aydan itibaren yavaş yavaş gevşeteceği fiyatlanırken, yıl sonuna kadar atılacak adımların büyüklüğü belirsizliğini koruyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in yıl sonuna kadar 100 baz puanlık faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakılırken, 50 baz puanlık faiz indiriminin kasım ya da aralıktaki toplantılarda yapılacağına ilişkin öngörüler güçlü kalmaya devam ediyor.