Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Mersin Limanı Genişleme Projesi kapsamında yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek proje hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, projenin tamamlanmasıyla Mersin Limanı’nın kapasitesinin 2,6 milyon TEU’dan 3,6 milyon TEU’ya çıkacağını belirtti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olan ve 124 hektar alanı ile ülkenin en geniş yüzölçümüne sahip limanı olan Mersin Limanı’nın stratejik önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin hinterlandının yaklaşık yüzde 50’sine hizmet veren limanın, ihracat konteyner yüklerinin yüzde 22’sini ve konvansiyonel yüklerin yüzde 7’sini üstlendiğini ifade eden Uraloğlu, limanın 5 kıtaya doğrudan hizmet sunduğunu belirtti.
İstihdam ve Ekonomiye Katkı
Mersin Limanı’nın istihdam açısından da büyük önem taşıdığını ifade eden Bakan Uraloğlu, şu bilgileri paylaştı:
“Liman, 5 binden fazla kişiye doğrudan, 30 binden fazla kişiye ise dolaylı olarak iş imkanı sağlıyor. Ayrıca İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ithalat ve ihracat kapısı olan liman, Orta Doğu ülkelerinin transit merkezi olarak kritik bir rol üstleniyor.”
2023 Yılında 31,4 Milyon Ton Yük Elleçlendi
2023 yılında limanın 31 milyon 454 bin ton yük elleçlediğini hatırlatan Uraloğlu, Türkiye genelinde yük elleçleme miktarının 521 milyon 79 bin ton olduğunu ve Mersin Limanı’nın bu toplam içindeki payının yüzde 6 olduğunu belirtti. Aynı yıl 1 milyon 942 bin TEU konteyner elleçleyen limanın, Türkiye genelindeki toplam konteyner miktarının yüzde 15,5’ini gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.
Genişleme Projesi ile Daha Fazla Kapasite
Mersin Limanı Genişleme Projesi kapsamında, mevcut EMH-I Terminali’nin 380 metre uzatılacağını ve 176 bin metrekarelik geri saha yaratılacağını açıklayan Bakan Uraloğlu, “Bu çalışmalar tamamlandığında 880 metrelik rıhtıma aynı anda 2 adet 400 metrelik mega konteyner gemisi yanaşabilecek. Böylece limanın kapasitesi 1 milyon TEU artarak 3,6 milyon TEU’ya ulaşacak. Bu projeyle Mersin, Türkiye’nin ve bölgenin deniz ticaretinde çok daha stratejik bir konuma sahip olacak,” dedi. 2026 yılında tamamlanması hedeflenen proje ile limanın ekonomiye katkısının daha da artacağını belirten Uraloğlu, yapılan yatırımların Mersin’in kalıcı bir değeri olacağını ifade etti. Ayrıca projenin 500 kişiye doğrudan, 5 bin kişiye ise dolaylı olarak iş imkanı sağlayacağını kaydetti.