Ekonomi

Mersin’de ‘Ekonomi Zirvesi’ gerçekleştirildi

Mersin’de “Gelenekselden Dijital Ekonomiye” başlıklı bir panel düzenlendi.  “Dijital Ekonomiye, Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye" temasıyla düzenlenen zirvede konuşan Vali Pehlivan, iktisatın önemine ve Mersin’in ekonomideki potansiyeline vurgu yaparak Mersin’in ekonomi karnesini paylaştı.

Abone Ol

Yenişehir’de bir otelde Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, MHP Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal bazı üniversitelerin öğretim görevlileri ve birçok iş insanının katılımıyla, Valilik ve Nişantaşı Eğitim Vakfı İşbirliğinde “Gelenekselden Dijital Ekonomiye” başlıklı bir panel düzenlendi. 
PEHLİVAN, MERSİN’İN EKONOMİ KARNESİNİ PAYLAŞTI
“Dijital Ekonomiye, Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye" temasıyla düzenlenen zirvede konuşan Vali Pehlivan, iktisatın önemine ve Mersin’in ekonomideki potansiyeline vurgu yaparak, “İktisatın 4 tane temel sorunu vardır ve bu sorunlar: Neyin, nasıl, nerede ve kimlerle üretileceği sorunudur. Bu sorunlara çözümü için de gelenekselleşmeden dijitalleşmeye bakmalıyız. Mersin bizim için çok önemli, Mersin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla listesinde ilk 10 kent arasında. Hem nüfusu hem de yüz ölçümü itibarıyla yine ülke sıralamasında ilk 10'un içerisindeyiz. Vergi gelirleriyle ilk 6 içerisindeyiz. Gümrük kapılarından yapılan ihracat, ithalat rakamlarıyla 35 milyar doları yakalamış bir iliz. Sanayisiyle, yüzlerce firmasıyla hem iç hem dış piyasaya ürünler üreten, tarımda 8 üründe Türkiye sıralamasında 1'inci, 29 üründe de ilk 3'te yer alan bir kentiz. OSB'leri artan bir iliz. Etaplarıyla beraber 10 OSB'ye ulaştık. İstihdamda 25 bine ulaştık. Hedef, 50 bin olarak belirlenmiş durumda. Uluslararası limanımızla da dünyanın her tarafına seferler yapılıyor. Burada ciddi bir gemi trafiği söz konusu. 2,6 milyon TEU elleçleme kapasitesiyle bu ekonomik yapı içerisinde yer alıyor. İlimizin potansiyeli çok. Şu an itibarıyla halı hazırda ilimizde devam eden kamu yatırımı sayısı 639. Bunları değeri de 98 milyar lira” şeklinde konuştu.


UYSAL, MERSİN’İ İŞARET ETTİ
Nişantaşı Eğitim Vakfı kurucusu ve MHP Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal’da zirvede konuşma yapan isimlerdendi. Uysal, vakfın kuruluş hikayesini şu sözlerle anlattı: “Benim babam Tarsus’un bir köyünden hocadır. Babam bizlerden belirli bir konuma geldiğimizde eğitimle ilgili çalışmalar yapmamızı istemişti. Bende bir ilkokul açmayı istedim ama başaramadım. Eski Maliye Bakanlarımızdan  Ekrem hocamla karşılaşmıştım. Ekrem Bey, beni YÖK başkanının yanına götürmüştü. Orada çok olumlu görüşmeler yaptık. Ve ben eğitimde en büyük eksikliğimiz mesleki eğitimdir dedim. Ardından bununla ilgili çalışmalar yaparak 3 ay içinde vakfı kurduk. Bunun üzerine Almanya’da 40 günlük bir eğitim süreci geçirdim. Edindiğim bilgilerle Türkiye’de ki yüksek öğretim hocalarımıza sunumlar yaptık. Böylelikle Türkiye’de ilk defa yabancı dilde eğitim veren yüksek meslek okulunu kurduk. 2010 yılında kurduğumuz vakfımızda bugün 50 bine yakın öğrencimiz var. Vakfı İstanbul’da kurduk ama Mersin’de de bir şeyler yapacağız. Bu durumu Valimizle konuşacağız” 
Nişantaşı Eğitim Vakfı Kurucu Başkanı ve MHP Mersin Milletvekili Levent Uysal’ın konuşmalarının ardından bazı üniversitelerin öğretim üyeleri ve çeşitli firmaların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen panel, soru cevaplarla son buldu.