Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 13 Mayıs Perşembe günü Türkiye'ye yapması beklenen ziyaretin öncesinde Yunanistan basınına açıklamalarda bulundu.
Kathimerini gazetesinin aktardığına göre, Alpha TV kanalında konuşan Miçotakis, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin göreceli bir sakinlik dönemine girdiğine işaret ederek, "Parmağınızın sürekli tetikte olmasındansa konuşmak daha iyidir" dedi. Kariye'nin cami olarak ibadete açılmasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Miçotakis, bu adımı 'provokatif' bulduğunu belirterek eleştirdi. Yunanistan Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan bu karardan dönülmesini talep edeceğini söyledi.
'ZORLUKLARA RAĞMEN İŞBİRLİĞİ YAPABİLİRİZ'
2019 yılından bu yana mülteci göçünün yönetimi konusuna da atıfta bulunan Yunanistan Başbakanı Miçotakis, "Zorluklara rağmen Türkiye ile işbirliği yapabiliriz" ifadelerini kullandı. Miçotakis, 10 Yunan adasında başlatılan kapıda vize uygulamasına atıfla, "Kayıtsız göçmenlerle uğraşmak yerine şimdi vize programıyla Türkiye'den (gelen) yasal turistleri karşılıyoruz" diye konuştu. Miçotakis, "Tüm konular bir gecede çözülmeyecek olsa da parmağınızın sürekli tetikte olmasındansa konuşmak daha iyidir" dedi.
'RAHATSIZLIĞIMIZI ERDOĞAN'A İLETECEĞİM'
Yunanistan Kiryakos Miçotakis, 1945 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilen Kariye'nin cami olarak ibadete açılmasına daha önce de tepki göstermişti. 13 Mayıs'ta Türkiye'ye gelmesi beklenen Miçotakis, kritik ziyaret öncesi yaptığı açıklamada, Kariye'nin cami olarak ibadete açılmasından 'rahatsızlık duyduğunu' dile getirerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesine bu konuyu gündeme getireceğini söylemişti.
Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu da Miçotakis ile her ay yaptığı görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, "Kariye Manastırı'nın camiye dönüştürülmesi olumsuz bir mesaj veriyor; bir kültürel miras anıtından söz ediyoruz. Eğer iyi ilişkiler istiyorsak ortak değerlere saygı göstermeliyiz" ifadelerini kullanmıştı.