Özel Haber

Okullarda Üniforma Uygulaması Cep Yakıyor

Okulların yeni eğitim-öğretim dönemine başlaması ile birlikte öğrenciler de artan yüksek enflasyondan etkilendi. Geçtiğimiz yıllarda da gündemde olan okul formalarının fiyatları ve okullarda üniforma uygulaması gereklilikleri tekrar gündeme geldi. Eğitim İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin ve Mersin Eğitim Sen Başkanı Mahmut Sümbül okul formaları ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Kadri Duman

TEKİN: "VELİLER OKUL YÖNETİMİNE FORMAYI ALAMAYACAKLARINI BELİRTEREK BAŞVURMALARI GEREKİR"
Eğitim İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin forma uygulamalarının can sıkıcı bir boyuta geldiğini  ve forma üreten firmaların  ürünleri gelişi güzel fiyatlandırarak velilere sattığını dile getirdi.


Tekin, "Yenişehir'de iki tane, Toroslar'da bir tane böyle satış yapan firma var. Kendimden örnek vereyim sene başında üç yüz liraya aldığımız bir okul pantolonunu on beş gün sonra beş yüz liraya aldık neredeyse  yüzde seksen artış olmuş.  Firmalar gelişi güzel fiyat arttırıyor." ifadelerini kullandı. 

Formaların üretilip depolarda bekletildiğini ve firmaların satışını yaptıktan sonra bundan kar elde etmek için fiyatları sürekli artırdıklarını vurgulayan Tekin, "Bu durum ile karşılaşan veliler okul yönetimine formayı alamayacaklarını belirterek başvurmaları gerekir. Bu olay tamamamen serbest piyasa ekonomisidir. Ancak bunların bir prosedürü olması gerekir"dedi.


SÜMBÜL: "ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞIYIZ AMA MALESEF BÖYLE BİR GERÇEK DE VAR"
Öğrencilere tek tip kıyafet dayatılmasını doğru bulmadıklarını dile getiren Mersin Eğitim Sen Başkanı Mahmut Sümbül, bunun yerine öğrencilerin temiz ve öğrenciliğe yakışır şekilde okula  gitmesini sendika olarak daha doğru bulduklarını ifade etti.

Sümbül, "Milli Eğitim kılık kıyafet yönetmeliği çıkarırken öğrenciler serbest olduğunda kıyafet ve marka yarıştırabilir. Fakat forma giyerken de taktığı çanta giydiği ayakkabıyla bu durum öne çıkacaktır." sözlerine yer verdi.

Bu durumun bazı okullar ve firmalar arasında rant ilişkisine döndüğünü vurgulayan Sümbül, "Zor şartlarda öğrencilerinin masraflarını karşılayan velilerin bir de böyle bir durumla karşılaşması daha büyük bir haksızlığa sebeb oluyor.Özelleştirmeye karşıyız ama malesef böyle bir gerçek de var. En doğrusu öğrencinin kendine yakışan temiz kıyafetle okula gelmesidir"dedi.