Osmaniye’de belediyeye ait hayvan barınağının çevresinde, yavrularıyla birlikte gömülen ve katledilen yaklaşık 30 köpek bulundu. Toprak altından çıkarılan bazı köpeklerin hâlâ nefes aldığı fark edilirken, hayvanseverler yaşanan vahşete tepki gösterdi. MHP’li Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet ise olayın ardından hayvanseverleri hedef göstererek “Hayvansever terörizmi var” açıklamasıyla gündemi sarsan ifadeler kullandı.
Barınak çevresinde toplu katliam!
Sokak hayvanlarıyla ilgili yasa değişikliğinin ardından birçok kentten katliam haberleri gelirken, Osmaniye’de yaşanan vahşet tüyler ürpertti. MHP’li Osmaniye Belediyesi’ne ait hayvan barınağının çevresinde, yavru köpeklerle birlikte toprak altına gömülen 30’a yakın köpek bulundu. Olay yerine giden hayvanseverler, bazı hayvanların henüz ölmediğini ve nefes aldığını fark etti.
Köpekleri kurtarmaya çalışan hayvanseverler, barınakta bulunan görevlilerin hayvanlara zehir enjekte ettiğini öne sürdü. Barınağın farklı bölümlerinde de katledilmiş köpeklerin olduğu görüntüler kaydedildi.
MHP’li Başkan Çenet’ten skandal açıklama
Görüntülerin sosyal medyada yayılmasıyla kamuoyunun tepkisi büyürken, Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet yerel medyaya yaptığı açıklamada hayvanseverleri suçladı. Çenet, olayın kurgu olduğunu iddia ederek, hayvanseverlerin barınaktaki görevlileri darp ettiğini öne sürdü.
Çenet, “Bugün elleri sopalı bir grup aktivist, sabah saatlerinde hayvan barınağımızın tel örgülerinden atlayarak, hayvan mezarlığında cansız hayvanları ve tedavi altındaki köpekleri yan yana dizmiş, görevli teknikerleri darp etmiş ve infial yaratmaya çalışmıştır. Türkiye’de hayvansever terörizmi vardır” ifadelerini kullandı.
Ancak MHP’li başkan, iddialarını destekleyecek herhangi bir görüntü, rapor ya da somut delil paylaşmadı.
Yeni yasa katliamlara zemin hazırlıyor
Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren tartışmalı yasa değişikliği, sokak hayvanlarının "topla, aşıla, kısırlaştır ve yerine bırak" metodunu kaldırarak, tüm sahipsiz hayvanların barınaklara kapatılmasını öngörüyor.
Yasanın ilgili maddesinde, “İnsan ve hayvanların hayatı için tehlike teşkil eden, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen veya bulaşıcı hastalığı bulunan” hayvanların veteriner hekim gözetiminde öldürülebileceği belirtiliyor. Ancak bu ifadelerin muğlaklığı, belediyelerin kontrolsüz bir şekilde hayvanları öldürmesine olanak tanıyor.
Osmaniye’de yaşanan olay, hayvan hakları savunucuları tarafından yeni yasanın nasıl kötüye kullanılabileceğini gözler önüne seren bir örnek olarak değerlendirildi. Kamuoyunda tepki çeken bu katliamın ardından yetkililerin nasıl bir adım atacağı merak konusu.