Yenişehir İsmet İnönü Bulvarı’nda Yol Yenileme Çalışması Yenişehir İsmet İnönü Bulvarı’nda Yol Yenileme Çalışması

Kadri Duman

Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül gazetemize yaptığı açıklamalarda, özel üniversitelerin Türkiye'deki eğitim sisteminde büyük eşitsizliklere yol açtığını ve mali zorluklar yarattığını belirtti. Sümbül, devlet üniversitelerindeki kontenjanların bilinçli bir şekilde azaltıldığını ve öğrencilerin özel üniversitelere yönlendirildiğini ifade etti. Bu durumun, özel üniversitelerde büyük bir ekonomik rant oluşturduğunu vurguladı.

Sümbül, "Özel üniversitelerin sunduğu koşullar ve açıldıkları yerler son derece elverişsiz. Akademik kadrolarının başarıları da yetersiz. Ancak insanlar, lisans diploması alabilmek ve üniversite mezunu olabilmek için bu kurumlara yönelmek zorunda kalıyor," dedi. Eğitim Sen Başkanı, özel üniversitelerde eğitim gören öğrenciler arasındaki ekonomik eşitsizliğe de dikkat çekerek, fakir ailelerin çocuklarının bu tür eğitim kurumlarına erişimlerinin büyük zorluklar içerdiğini belirtti.

Özellikle konaklama ve beslenme imkanlarının maliyetlerinin yüksek olması, dar gelirli aileler için büyük bir engel teşkil ediyor. "Bu tür yerlerde üniversite öğrencilerinin barınma ve yemek giderleri oldukça yüksek. Bir dar gelirli aile, çocuğunu bu tür bir üniversiteye göndermek için boğazından kesmek zorunda kalıyor," şeklinde konuştu Sümbül.

Başkan Sümbül ayrıca, özel üniversitelerdeki bazı öğrencilerin lüks araçlarla ve yeni marka kıyafetlerle okula geldiklerini, bu durumun fakir ailelerin çocukları için ek bir psikolojik baskı oluşturduğunu ifade etti. "Öğrenciler arasında büyük bir gelir uçurumu var. Dar gelirli ailelerin çocukları, bu lüks ve yüksek standartlarla karşılaştırıldığında büyük bir psikolojik baskı altında kalıyor," dedi.

Sümbül, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için devlet destekli burs ve finansal yardım mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu özel üniversiteler, ekonomik durumları yeterli olmayan ailelerin çocukları için adım atılamaz hale gelmiştir," şeklinde konuştu.

Kaynak: Kadri Duman