Dünya genelinde penis kanseri vakalarında artış yaşandığı bildirildi. Uzmanlar, vakaların önümüzdeki 27 yıl içinde yüzde 77 oranında artabileceği uyarısında bulundu.

Brezilya Sağlık Bakanlığı'na göre 2012 ile 2022 yılları arasında 21 bin vaka bildirildi. Vakaların 4 binden fazla ölümle sonuçlandı ve son 10 yılda, günde ortalama iki olmak üzere 6 bin 500'den fazla ampütasyon uygulandı. Gazeteduvar.com'un haberine göre Brezilya'nın en yoksul eyaleti olan Maranhão'da, 100 bin erkeğin 6,1'ine kanser teşhisi konulduğu kaydedildi.

Brezilya Üroloji Derneği'nden Mauricio Dener Cordeiro, insan papilloma virüsünün (HPV) kalıcı enfeksiyonunun 'ana risk faktörlerinden biri' olduğunu söyledi. "HPV'ye karşı kitlesel aşılama, ilgili lezyonların önlenmesindeki yüksek etkinliği nedeniyle önemlidir" diyen Cordeiro, "Brezilya'da aşının mevcut olmasına rağmen, HPV aşılama oranı kadınlar için düşük kalıyor (yalnızca yüzde 57'ye ulaşıyor) ve erkekler için bu oran yüzde 40'ı geçmiyor" ifadelerini kullandı.

Çin'deki Sun Yat-Sen Üniversitesi'nden Leiwen Fu ve Tian Tian liderliğindeki araştırma ekibi ise, "Gelişmekte olan ülkelerde penis kanseri vakası ve ölüm oranı hala daha yüksek olsa da, Avrupa ülkelerinin çoğunda vaka oranı artıyor" açıklamasında bulundu. İngiltere'de 1979 ile 2009 yılları arasında vakaların 100 binde 1,1'den, 1,3'e yükseldiği belirtildi. Almanya'da ise 1961 ile 2012 yılları arasında vakaların görülme sıklığı 100 binde 1,2'den 1,8'e çıktı.

Dr. Cordeiro, "Penis kanseri nadir görülen bir hastalıktır ama aynı zamanda oldukça önlenebilirdir" dedi. Cinsel ilişkide prezervatif kullanılmasının ve fimozis vakalarında sünnet derisinin ameliyatla alınmasının penis kanseri riskini azaltabileceğini söyledi.

Uzmanlara göre penis kanserinin belirtileri şöyle:

- Peniste iyileşmeyen yara

- Akıntı

Yaz Tatilinde Çocuğunuzun Kişisel Gelişimi İçin 9 Öneri Yaz Tatilinde Çocuğunuzun Kişisel Gelişimi İçin 9 Öneri

- Peniste renk değişikliği

- Üretrada kanama

Ürolog Dr. Neil Barber ise şu ifadeleri kullandı: "Sünnetli popülasyonda penis kanserine neredeyse hiç rastlanmıyor. Kötü hijyen ve sünnet derisinin altındaki enfeksiyonların yanı sıra sünnet derisinin geri çekilmesini zorlaştıran fimozis gibi durumlar ve iyi hijyen sağlamak risk faktörleridir. Yerleşik risk faktörleri arasında korunmasız cinsel ilişki de yer alıyor, özellikle prezervatif kullanmamak ve kötü hijyen, riskleri daha da artırıyor."

Kaynak: Haber Merkezi