Merakla beklenen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından açıklanan karar piyasaları rahatlattı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu’ndan (PPK) beşinci faiz artışı da geldi. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada politika faizi 500 baz puan artırıldığı belirtildi. Piyasa beklentilerine paralel olarak faiz yüzde 35’e çıkarıldı. Bu kararla kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık faiz yüzde 3.66’ya, nakit çekimler için uygulanacak faiz ise yüzde 4.42’ye yükselecek.
5 PUAN ARTTI
PPK sonrası yapılan açıklamada, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 30’dan yüzde 35 düzeyine yükseltilmesine karar verildiği belirtildi. Kurulun, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdiği kaydedildi.
PETROL KAYNAKLI RİSK
Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre; Enflasyonun yılın üçüncü çeyreğinde öngörülenin üzerinde gerçekleştiğinin belirtildiği açıklamada, son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin enflasyona geçişin önemli ölçüde tamamlandığı kaydedildi. Yurtiçi talepteki güçlü seyir, hizmet fiyatlarındaki katılık ve enflasyon beklentilerindeki bozulmanın ise enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam ettiğine değinilen açıklamada, “Bu çerçevede, enflasyonun yıl sonunda ‘Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği öngörülürken, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözleneceği de değerlendirilmiştir. Öte yandan jeopolitik gelişmeler, enflasyon görünümünde petrol fiyatları kaynaklı risk oluşturmaktadır. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır” denildi.
DIŞ FİNANSMAN KOŞULLARINDA DENGELİ SEYİR
“Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki dengeli seyir, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk Lirası varlıklara yurtiçi ve yurtdışı talebin artması, fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır” denilen açıklamada şu mesaj verildi: “Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.”
TL MEVDUAT İÇİN İLAVE ADIM MESAJI
PPK açıklamasında TL mevduata yapılan vurgu da dikkat çekti. Açıklamada şöyle denildi: “Kurul, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak ilerlemektedir. Bu kapsamda, Türk Lirası mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizması güçlendirilmeye devam edilecektir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir.”
KKM GERİLEMEYE DEVAM EDİYOR
Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında gerileme trendi devam ediyor. 13 Ekim haftasında 3 trilyon 155 milyar lira olan KKM hesapları, 20 Ekim haftasında 3 trilyon 70 milyar liraya geriledi. Bir haftalık gerileme 85 milyar 512 milyon lira oldu.
KREDİ KARTI FAİZİ YÜZDE 3.66 OLACAK
Politika faizinin yüzde 35’e çıkmasıyla birlikte 1 Kasım’dan itibaren kredi kartı faizi de yüzde 3.26’dan yüzde 3.66’ya, kredi kartı gecikme faizi yüzde 3.56’dan yüzde 3.96’ya yükselecek. Nakit çekim işlemlerinde uygulanacak aylık faiz ise yüzde 4.02’den yüzde 4.42’ye çıkacak.