Ahmet Sütcü
Prof. Dr. Deniz Ayas, "Asbest karada, toz formunda olduğunda akciğerlere zarar verir, ancak su içerisinde bu risk mevcut değildir. Bu konuda yüzlerce bilimsel çalışma bulunmaktadır. Asbestin karadan başka bir bölgeye taşınması tehlike arz eder, fakat deniz suyundaki formu tehlike oluşturmaz" dedi.
Ayrıca, asbestin doğal kayaç yapısında bulunduğunu ve rüzgar ile yağmur gibi doğal etkenlerle denizlere taşındığını belirten Ayas, deniz tabanındaki asbestin sudaki canlılar üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığını ve biyolojik yaşam açısından sorun teşkil etmediğini vurguladı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan “Karot Numunesi Değerlendirme Raporu” ve TÜBİTAK MAM tarafından yapılan analizler, Mersin Körfezi içindeki dip sedimanında asbestin düşük miktarda (binde üçten az) bulunduğunu ortaya koyduğunu belirten belirten Prof Dr. Ayas, “Rapor, bu partiküller üzerinden beslenen dip balıkları, zoo-bentik canlılar ve diğer organizmalar üzerinde olumsuz etkiler gözlemlenmediği belirtmektedir. Yani su formu asbest tehlikeli değildir” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ayas, asbestin suyla temas ettiğinde biyolojik veya kimyasal etkileşim göstermediğini ve bu nedenle inert bir madde olarak kaldığını açıkladı. Ayas, Mersin Körfezi'ndeki asbestin hem deniz ekosistemi hem de insan sağlığı açısından bir tehdit oluşturmadığına dair bilimsel kanıtların bulunduğunu dile getirdi.