Halk Tv'nin haberine göre; CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, Ortadoğu'da yaşanan hareketli günlerin içinde Türkiye'yi bekleyen büyük bir riske de dikkat çekti.

Bağcıoğlu, Türkiye'nin bulunduğu bölgede en öncelikli tehdidin hava tehdidi olduğunu belirtti.

Bağcıoğlu, açıklamasında şu ifadeleri kaydetti:

"Son dönemde bölgemizde ve Kızıldeniz'de yaşanan çatışmalar, hava savunma sistemlerimizin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Gelişen teknolojiler sayesinde İnsansız Hava Araçları (İHA) ve dronlar gibi yeni tehdit unsurları, düşük maliyetleri ve etkinlikleriyle savaş alanlarının dinamiklerini değiştirdi.

Çatışmalarda İHA ve dronların, balistik ve seyir füzeleri ile koordineli veya müstakil olarak kullanıldığına şahit olduk. Muhtemelen önümüzdeki günlerde belki de saatlerde daha komplike ve sofistike saldırıları görmemiz de olasıdır.

Devletlerin yanı sıra devlet dışı grupların da sahip olduğu bu kabiliyetler, özellikle bölgemiz için esas tehdit unsurunu oluşturuyor.

İran-İsrail gerginliği, Rusya-Ukrayna savaşı ve Husiler’in Kızıldeniz'deki saldırıları, değişen tehdit ortamından çıkarılacak dersler barındırıyor. Bu tecrübelerden yola çıkarak, geç başladığımız ve zamanında arzu edilen hedeflere ulaşamadığımız milli hava savunma sistemlerimizin geliştirilmesi çalışmalarına öncelik ve hız vermeliyiz, gerekirse diğer alanlardan tasarruf edilen kaynaklar bu projelere aktarılmalıdır.

Güçlü bir hava savunma sistemi ve caydırıcı bir duruş, potansiyel saldırganlara karşı caydırıcılık sağlayacaktır.

"HAVA ATEŞ SERBEST TATBİKATI’ DÜZENLENMELİ”

Türk Silahlı Kuvvetleri, ‘dosta güven, düşmana korku salma’ ilkesiyle tatbikat ve eğitimler gerçekleştirerek caydırıcılığını artırmaya çalışıyor. Ancak bölgedeki gerginlik dikkate alındığında, rutin faaliyetlerin yeterli olmayabileceği görülüyor.

16 ilin valisi değişti! 16 ilin valisi değişti!

Bu nedenle, özellikle yeni milli hava savunma sistemlerimizin ve S-400'lerin katılımıyla geniş kapsamlı bir ‘Hava Ateş Serbest Tatbikatı’ düzenlenmeli, savunmamız için hayati önemde olan bu sistemlerin etkinliği basına ve kamuoyuna gösterilmelidir.

"BU PROJE ARTIK ÖTELENMEMELİ"

İHA/Dron tehdidine karşı korunmak için çok yönlü bir yaklaşım benimsenmeli; gelişmiş hava savunma sistemleri, elektronik harp, siber güvenlik, istihbarat ve keşif yetenekleri güçlendirilmelidir. Milli imkânlarla geliştirilen ‘Lazer Hava Savunma Sistemi’ gibi projeler bu tehdide karşı etkili çözümler sunabilir.

Ayrıca; TF-2000 Hava Savunma Muhribi Projesi, Türkiye’nin hava savunma kapasitesini artıracak, güvenliğimizi pekiştirecek bir projedir. Bu projenin artık ötelenmemesi gerekmektedir."

Kaynak: Haber Merkezi