Resmi Gazete'nin 6 Ağustos 2024 tarihli sayısında, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik değişiklikleri duyuruldu. Yönetmelik, tütün mamullerinin üretim, etiketleme ve denetim esaslarını yeniden düzenliyor.

ÜRETİM BİLGİLERİNDE ZORUNLU KODLAMA

Yeni yönetmelikle, tütün mamullerinin üretim bilgilerinde kodlama zorunluluğu getirildi. Üretim tarihi, yeri ve üretime ait hat numarası gibi bilgiler artık ambalaj üzerinde yer alacak.

KATKI MADDELERİNE KISITLAMA

Sarmalık kıyılmış tütün mamullerinde koruyucu ve nemlendirici dışında herhangi bir katkı maddesi kullanılamayacak. Nargilelik tütünlerde ise renklendirici dışında katkı maddesi yasaklandı.

AMBALAJ VE ETİKETLEMEDE STANDARTLAR

Yeni düzenlemelere göre, sigara dışındaki tütün mamullerinin iç ambalajında marka ve ayırt edici ibareler sadece bir yerde, belirli bir font ve boyutta yazılacak. Şeffaf ve gümüş renkli ambalajlarda siyah, mat bitişli ambalajlarda ise belirli gri tonunda yazı kullanılacak.

ÜRETİM TARİHİ VE YERİ ZORUNLULUĞU

Tütün mamulleri paketlerinde üretim tarihi ve yeri bilgileri belirtilmek zorunda olacak. Bu bilgiler, ambalajın alt yüzeyinde veya yan yüzeyinde yer alacak.

BANDROLLERİN KULLANIMI

Piyasaya arz edilen tütün mamulleri, ürün izleme sistemi bandrollerini içerecek. Bandroller, üretim tesislerinde paketleme sırasında veya ithal edilmesi halinde üretim mahallinde yapıştırılacak.

Hizbullah lideri Nasrallah'tan telsiz saldırısına ilk yorum: “Bu bir savaş ilanıdır” Hizbullah lideri Nasrallah'tan telsiz saldırısına ilk yorum: “Bu bir savaş ilanıdır”

YENİDEN GÜNCELLEME VE GEÇİŞ SÜRECİ

31 Mart 2025 tarihinden sonra, yönetmeliğe uygun olmayan mamuller piyasaya arz edilemeyecek. Bu ürünlerin piyasaya arz uygunluk belgeleri 1 Nisan 2025 tarihinde iptal edilecek.

Kaynak: Haber Merkezi