Gündem

Tantuni artık lüks oldu! 

Ülkemizde zam gelmeyen hiçbir ürün kalmazken, Mersin'in meşhur yemeği tantuni de bu zamlardan nasibini aldı.

Abone Ol

Bir dürüm et tantuninin fiyatı 100-160 TL iken tavuk tantuni fiyatları 70-100 TL'den başlıyor. Özellikle işçilerin tercih ettiği tantuninin ikişer adet yendiği düşünülürse ve yanına bir de içecek eklenirse gelen hesap vatandaşın günlük kazanımını geçiyor.

Rabia ARSLAN/ Meryem KARADAĞ

Yüksek enflasyon ve buna bağlı hayat pahalılığının en çok etkilediği alanların başında gıda geliyor. Mersin'de önceki senelerde her kesimin rahatlıkla yiyebildiği ve Mersin denilince akla ilk gelen tantuninin fiyatları ateş pahası oldu. Lezzetliyle yiyenleri etkilese de fiyatıyla cep yakmaya başladı. Vatandaşlar, bu fiyat artışlarından sonra lokanta kültürünün kalmayacağını ve artık yemek yemenin bir lüks olduğunu söyledi.

'EN SON NE ZAMAN TANTUNİ YEDİM HATIRLAMIYORUM'

Mersin denilince akla ilk gelen ve tantuni şehri olarak bilinen Mersin'de, tantuni fiyatları vatandaşın günlük kazancını geçiyor. Bir dürüm et tantuninin fiyatı 100-160 TL iken tavuk tantuni fiyatları 70-100 TL'den başlıyor. Özellikle işçilerin tercih ettiği tantuninin ikişer adet yendiği düşünülürse ve yanına bir de içecek eklenirse gelen hesap epey kabarık geliyor.

Dışarıda tantuni yemenin de, yemek yemenin de hayal olduğunu belirten Celal Şener, 'En son ne zaman tantuni yedim hatırlamıyorum. Artık yiyebilir miyim onu da bilmiyorum. Çünkü bir porsiyon tantuni fiyatı en uygun 100 TL tek tantuniyle doymak imkansız, en az 3 tane yerim ben mesela, 3 tane tantuni yemiş olsam 300 TL ödeyeceğim. Etin kilosu da 300 TL zaten et alır evimde bir şeyler yaparım. Bu pahalılık böyle giderse lokanta kültürü de kalmaz' ifadelerini kullandı.

'ARADAKİ FARKI SİZİN AKLINIZ ALABİLİYOR MU? BENİM AKLIM ALMIYOR GERÇEKTEN'

Tantuninin her yerde yenilmeyeceğinin altını çizen Hacı Bar, 'Mersinliyim, mersinli olarak tantunin en ucuz zamanını da gördüm. O günden bugüne inanılmaz bir fiyat artışı var. Biz küçükken 3 liraya yerdik şimdi olmuş 100 TL. Aradaki farkı sizin aklınız alabiliyor mu? Benim aklım almıyor gerçekten. Bir de zaten tantuni her yerde yenilmez. Zabıta olan arkadaşım var, ara mahallede bir tantuni dükkanına kontrole gittiklerinde kesilmiş at görmüşler. Pahalılığı bir yana dükkanlarda Sağlık Bakanlığı'nın denetimi de yok. Ucuz elbette bulursunuz ama ne eti olduğunu bilmezsiniz. Buna rağmen bir ara mahalle lokantasında tantuninin 100 TL olması bana komik geliyor' diye konuştu.

'MERSİN'DE TANTUNİ DE YEMEYECEKSEK NE YİYECEĞİZ'

Tantuni fiyatlarına çok şaşırdığını belirten Hasan Aslan, 'Bundan 8 gün önce arkadaşlarımla tantuni yemeye gittik. 5 kişi ayrı ayrı ikişer porsiyon et tantuni yedik. İnanır mısınız, abartısız söylüyorum 1000 TL hesap ödedik. Ben hesap geldiğinde far görmüş tavşana döndüm. Tantuni yani en fazla ne kadar olabilir ki diye düşünüyorsunuz. Mersin'de tantuni de yemeyeceksek ne yiyeceğiz' dedi.