Türk mutfak kültüründe azımsanamayacak kadar büyük bir yer kaplayan tavuğu haşlama, kızartma, soslu halde ve daha pek çok şekilde tüketiriz. Bu kadar çeşitli ve sık tüketilen tavuk aslında sağlık için yararlı bileşenler içeren bir et çeşididir. Ancak tavuk yanlış şekilde hazırlanıp tüketildiğinde ise faydalarından yararlanmak bir yana, sadece zehir tüketmiş oluyoruz. İşte tavuk yemeği hazırlarken yapılan hatalar:

tavuk-buzdolabinda-ne-kadar-uzun-sure-saklanir

Tavuğu dövün: Sarın aldığınız tavuk etine bir tokmak ya da düzleştirici herhangi bir başka malzeme ile hafif vuruşlar şeklinde dövme işlemi uygulamalısınız. Tavuk göğsü pişirecekler için yararlı bir durum olan bu dövme işlemi yapılmadığında tavuk göğsü kalın kalacak ve bu da tavuğun dış kısmının pişmesine ve iç kısmının çiğ kalmasına neden olarak sağlığınıza zarar verecektir. 

butun-tavuk-nasil-parcalanir-one-cikan-shutter

Doğru çözdürme yöntemi: Tavuk çözdürürken en yaygın yapılan hata tavuğu oda sıcaklığında çözdürmektir. Buzlukta bekletilen donuk haldeki tavuğun oda sıcaklığında çözdürülmeye çalışılması çözülme esnasında pek çok zararlı bakterinin tavuk yüzeyinde üremesine neden olacaktır. bunun yerine soğuk suda bekletme, bir gece öncesinden buzdolabında yerleştirme ya da mikrodalgada ısıtma gibi yöntemleri tercih etmeniz sağlıklı olacaktır. 

ACEWQ_1602497188_4695

Yüksek ısıda pişirmeyin: Tavuğun yüksek ısıda pişirilmesi dış kısmının yanmasına ve iç kısmının çiğ kalmasına neden oluyor. Kısa sürede hazır olması amacı ile uygulanan bu yöntem iç kısmının çiğ olması sebebiyle bakterilerin hala diri olması ve vücudumuza zarar vermesi anlamına geliyor. Aynı şekilde dış kısmının çok pişmesi de yanmaya ve kanserojen hale gelmesine yol açıyor. Tavuk pişirirken en sağlıklısı orta ateşte hem içi hem dışı pişecek kadar uzun süre ocakta tutmaktır. 

tavuk-nasil-dondurulur

Tavuk yıkanmamalı: Tavukları pişirilmeden önce yıkanması tam bir hijyen sağlama amacıyla yapılsa da aslında ok yanlış bir davranıştır. Tavukların yıkanması ile çiğ tavukta bulunan bakteriler mutfak yüzeylerine sıçrar. Burada hızlıca yayılmaya başlayan bakteriler daha sonra o alanda yıkayacağınız diğer gıdalara bulaşarak sağlığınızı tehdit edecektir. Tavuklarda oluşan bakteriler yıkanma işlemi ile geçirilen bakteriler değildir. Tavuktaki bakterileri ancak pişirmek geçirir. 

Sağlık İçin Bitter Çikolata Tercihi Önemli Sağlık İçin Bitter Çikolata Tercihi Önemli

Kaynak: İmece Gazetesi