Ekonomi

TEİS'ten Uyarı: İlaç Fiyatlarındaki Döviz Kuru Farkı Erişimi Engelliyor

TEİS Genel Başkanı, ilaç fiyatlandırmasındaki büyük döviz kuru farklarının ilaç bulunabilirliğini zorlaştırdığını ve bu durumun hem hastalar hem de eczacılar üzerinde ciddi etkiler yarattığını açıkladı. Play Video

Abone Ol

Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaçlardaki fiyatlandırma sorunları ve buna bağlı olarak yaşanan ilaç bulunabilirliği problemlerine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Saydan, özellikle MS, kanser, hormon tedavisi, antibiyotikler, ağrı kesiciler, bazı göz ve kulak damlaları ile hemoroit ilaçları gibi birçok önemli ilacın temininde zorluk yaşandığını belirtti.

"KURLAR ARASINDAKİ BÜYÜK MAKAS İLAÇ BULUNABİLİRLİĞİNİ ETKİLİYOR"

Saydan, ilaç fiyatlandırmasında yaşanan sorunun temel nedeninin, uygulanan fiyat baskılama politikaları olduğunu ifade etti. Güncel döviz kuru ile ilaç fiyatları arasında büyük bir fark olduğunu belirten Saydan, “1 euro neredeyse 37 lira seviyesinde. Ancak ilaç fiyatları hesaplanırken kullanılan euro kuru sadece 17,5 lira olarak belirlenmiş durumda. Bu durum, üreticiler ve ithalatçılar için ilaç üretimi ve ithalatını zorlaştırıyor. Kurlar arasındaki bu büyük makas, ilaç bulunabilirliğini ciddi şekilde etkiliyor” dedi.

"YENİ ÇIKAN İLAÇLAR ÜLKEMİZE GETİRİLEMİYOR”

Saydan, ilaçların ithalatında yaşanan sorunların, hem halk sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını hem de eczacılar için ciddi zorluklar oluşturduğunu belirtti. İlaç fiyatlandırmasında kullanılan kurun reel kurların yalnızca yüzde 50’sine denk geldiğini vurgulayan Saydan, “Dolar kuru 33 lirayı aşmışken, ilaç fiyatlandırmasında kullanılan euro kuru hala reel kurun çok altında. Bu ekonomik gerçekler, ilaç sektörüne ağır bir yük getiriyor ve birçok ilaç ya bulunamıyor ya da ithal edilmiyor. Yeni çıkan ilaçlar ülkemize getirilemiyor” şeklinde konuştu.

İlaç fiyatlandırma sorunlarının sadece hastalar değil, eczacılar üzerinde de ciddi bir yük oluşturduğunu ifade eden Saydan, “Bulunamayan ilaçlar, büyük bir emek, zaman ve işgücü kaybına yol açıyor. Bunun yanı sıra halk sağlığını olumsuz etkileyen ciddi bir sorun haline geliyor. İlaç Fiyat Kararnamesi’nde yapılan kısmi düzenlemeler bu sorunları yeterince çözmüyor” dedi.