Türkiye, Avrupa’ya gıda ihraç eden ülkeler arasında pestisit nedeniyle en çok bildirim alan ikinci ülke oldu. Avrupa Komisyonu tarafından geliştirilen Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) 2024 verilerine göre, Türkiye'den gönderilen gıda ürünleri pestisit kalıntısı nedeniyle 139 kez bildirime konu oldu. Bu bildirimlerin 98’i “ciddi risk” kategorisine alınırken, 79 parti ürün Avrupa sınırlarından geri çevrildi.
En çok biber ve limon geri gönderildi
Verilere göre, Türkiye’nin pestisit kalıntıları nedeniyle aldığı bildirimlerin başında biber ve limon geliyor. Avrupa’ya ihraç edilen bu ürünlerde yapılan denetimlerde zararlı pestisit seviyelerinin tespit edilmesi üzerine ciddi risk taşıdığı belirtilen ürünler sınırdan geri gönderildi.
2024 yılında pestisit nedeniyle en fazla bildirim alan ülke 167 bildirimle Hindistan olurken, Türkiye 139 bildirimle ikinci sırada yer aldı. Türkiye’yi ise Mısır, Pakistan ve Çin takip etti.
Greenpeace’ten Tarım Bakanlığı’na çağrı
Greenpeace Türkiye Gıda Kampanya Sorumlusu Duygu Kural, Türkiye’nin Avrupa’ya ihraç ettiği gıdalarda pestisit analizlerinin kamuoyuyla paylaşılmadığını belirterek, “Pestisitler insan sağlığına ciddi zararlar verebilir. Avrupa’nın sınırdan çevirdiği bu gıdalar Türkiye’de tüketilmeye devam ediyor mu? Tarım ve Orman Bakanlığı, iç piyasaya sunulan ürünlerdeki pestisit analizlerini açıklamalı ve gıda güvenliği için daha şeffaf bir denetim mekanizması oluşturulmalı” dedi.Gıda güvenliği konusunda endişelerin arttığı bu süreçte, Türkiye’deki tüketicilerin maruz kaldığı pestisit seviyeleri ve denetim süreçleri konusunda yetkililerin nasıl bir adım atacağı merak konusu.