Kadri Duman
Çukurova Bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin ve Dünyanın odaklandığı Çukurova Uluslararası Havalimanı Mersin’in Tarsus ilçesinde 110 bin metrekaresi terminal binası olmak üzere toplam 8 milyon metrekare alana kuruldu. KZV Havalimanları’nın en son teknolojiyi kullanarak “Yap-İşlet-Devret” modeliyle inşa ettiği havalimanı, doğrudan ve dolaylı olarak 3 bin kişiye istihdam olanağı sağlamasının yanı sıra Çukurova’nın ekonomi, turizm ve ticaret açısından kalkınmasına büyük katkı sunuyor. 3500 metre uzunluğundaki bir ana pist ve bir yardımcı pist ile en büyük yolcu uçaklarının dahi iniş ve kalkışına olanak sağlayan Çukurova Uluslararası Havalimanı’nda, Apron 1 48 uçak, 120 metre uzunluğundaki Apron 2 ise 21 uçak kapasitesine sahip.
Çukurova Uluslararası Havalimanı Direktörü Oğuz OFLAZ; İç hat ve dış hat yolcularına hizmet vermek üzere uluslararası standartlarda tasarlanan Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın aynı zamanda bölge için global ölçekte önemli bir yatırım olduğuna dikkat çekerek, ‘’Yolcularımıza keyifli, güvenli ve uluslararası standartlarda bir seyahat deneyimi sunmak için titizlikle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu.
9 Milyon Yolcu Kapasitesi
Toplam 9 milyon yolcu kapasitesine sahip olan, başta Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye ve Niğde'ye de olan yakınlığıyla bu şehirlerde yaşayan 5 milyonun üstündeki vatandaşımıza hizmet eden Çukurova Uluslararası Havalimanı Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine açılan en önemli kapılarından biri olarak görev alıyor.
1.500 araç kapasiteli katlı otoparka sahip olan Çukurova Uluslararası Havalimanı’nda geliş ve gidiş katlarında yeme içme fonksiyonları ile yaşam ve çevre peyzaj alanlarıyla konforlu yolculuklar yaşanırken, gümrüksüz satış alanında, uluslararası zincir markaların da aralarında bulunduğu geniş marka karması öne çıkıyor.
Narenciye Bahçeleri
Çukurova Uluslararası Havalimanı diğer havalimanlarından farklı olarak geniş iç bahçeleriyle de dikkat çekiyor. Zengin peyzaj alanları ve iç bahçelerde portakal, limon, mandalina, turunç, zeytin ve palmiye ağaçlarıyla misafirler mevsimler boyunca renkli bir deneyim yaşıyor.
Çevre Dostu Uygulamalar
Çukurova Uluslararası Havalimanı enerji verimliliği başta olmak üzere çevre dostu uygulamalarıyla da fark yaratıyor. Binalarda bulunan ısı geri kazanımlı iklimlendirme sistemleri ve pompalarda kullanılan frekans konventörlü panolar, enerji kaybını minimuma indirirken, bölgenin güneşlenme süreleri ve güneş verimliliğinden yararlanmak amacıyla projede güneş enerji sistemleri kullanılıyor.
KZV Havalimanları Hakkında
1955 yılından bu yana birçok farklı sektörde ticari faaliyetlerini sürdüren Kozuva Şirketler Grubu tarafından havalimanı işletmeciliği sektöründe de hizmet vermek amacıyla 2012 yılında kurulan KZV Havalimanları, Eylül 2013 itibariyle Somali'de bulunan Mogadişu Aden Abdulle Uluslararası Havalimanı işletmeciliğini üstlenmiştir. Kasım 2020 itibariyle de “Yap-İşlet-Devret” modeli ile Çukurova Uluslararası Havalimanı Projesi ihalesini kazanmıştır.
Dinamik yapısı ve yenilikçi yaklaşımı ile ekonomik, sosyal ve çevresel hususlar arasındaki dengeyi gözeterek sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda konukları için yüksek standartlarda hizmet sunmak ve paydaşlarıyla birlikte sürekli büyümek için çalışmalarını sürdürmektedir.