Van Gölü Çekilmeye Devam Ediyor: Su Seviyesinde Düşüş Sürüyor Van Gölü Çekilmeye Devam Ediyor: Su Seviyesinde Düşüş Sürüyor


HABER: Rabia ARSLAN / Meryem KARADAĞ
Orman yangınlarının çok büyük oranda insan davranışları nedeniyle çıktığı bilinmektedir. Çeşitli kaynaklar göre orman yangınları %90 ile %98 oranında insan kaynaklı çıkmaktadır. Bu nedenle çevre, iklim ve ekonomik açıdan son derece önemli olan orman örtüsünü korumak için orman yangınlarını önlemek gereklidir.


ORMANLARI KORUMAKTA BİREYSEL SORUMLULUKLARIMIZ VARDIR!
Orman yangınları bireysel olarak söndürmenin imkansız olduğu dev çaplı yangınlardır. Bir orman yangını çıktığında, yangının ilk evreleri haricinde yapılabilecekler yangının yayılmasını önlemek ve çevredeki yerleşim yerlerini korumakla sınırlı kalır. Yangın, kısa sürede büyük zarar veren, can ve mal kaybına yol açan bir afettir. Ufacık bir kıvılcımla başlayan bir yangın, kısa sürede evleri, iş yerlerini, tarlalardaki ekinleri ya da bir ormanı yok edebilir. Yakın zamanda ülkemizin birçok bölgesinde olan orman yangınları bazıları doğal afet olsa da çıkan yangınların birçoğu ne yazık ki insan eliyle insanların dikkatsiz olmasından kaynaklı çıkan yangınla, insanların yaşam kalitesini düşürürken ülkemizde de yeşil alanları yok ediyor. Ülkemizde şehrimizde ki yeşil alanları korumak için bireysel sorumluluklarımız vardır. Orman yangınlarını önleme ve yayılmasını yavaşlatma anlamında herkesin sorumluluğu vardır. Orman yangınlarına neden olmamak için dikkat etmemiz gereken temel davranışlar; Ormanda ateş yakmamak, Başta cam olmak üzere ormana çöp atmamak, Ormanda veya orman içinden geçen yollarda sigara vb. içmemek, Orman yakınındaki tarım alanlarında anız yakma işi yapmamak, Düşük voltajlı aydınlatma ekipmanları kullanmak, Makine ve aletleri soğutmaya dikkat ederek kullanmak, gibi bazı konularda hassas davranarak orman yangını çıkmasına neden olmaktan kaçınabiliriz.

Editör: Haber Merkezi