Ekonomi

Ünlü yatırım bankasından çarpıcı Euro tahmini: Dolar detayına dikkat!

Avrupa Merkez Bankası'nın 12 Eylül'de faizleri düşüreceği yönündeki beklentiler güçleniyor. Amerikalı yatırım bankası Morgan Stanley, bu konuda dikkat çekici bir değerlendirmede bulundu.

Abone Ol

Avrupa Merkez Bankası'nın, ABD Merkez Bankası'nın faiz kararından önce yeni bir indirim yapabileceği iddiaları konuşuluyor. Morgan Stanley ise, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimini hızlandırması durumunda, euro'nun önümüzdeki aylarda dolar karşısında değer kaybedeceğini öngörüyor.

EURO DÜŞÜŞ GÖREBİLİR

G-10 Döviz Stratejisti David Adams, Bloomberg'e verdiği röportajda, euronun yıl sonuna kadar 1,02 dolara gerileyebileceğini öngördüğünü ve bunun mevcut seviyelere kıyasla yaklaşık yüzde 7'lik bir değer kaybına yol açacağını ifade etti. Bu tahmin, merkez bankasının önümüzdeki üç toplantısında faiz indirimlerine devam etmesi ve olası yarım puanlık bir indirim beklentisine dayanıyor.

Daha önce New York Fed’de çalışmış olan Adams, "Piyasanın AMB'nin şu anda fiyatlandırılandan daha derin ve daha hızlı indirimler yapabileceği gerçeğine yeniden odaklanması için bolca alan var. Bu haftaki toplantı, piyasanın bunu düşünmeye başlaması için önemli bir katalizör olabilir" dedi.

FAİZ İNDİRİMİ KONUSUNDA PİYASALAR NE DÜŞÜNÜYOR?

Avrupa'daki artan siyasi belirsizlikler, euro'nun değer kaybetme olasılığına dair inancı güçlendiriyor. Son dönemde Fransız siyaseti oldukça dikkat çekici olsa da, Adams, Alman siyasi gelişmelerinin de bölgenin uzun vadeli siyasi istikrarı açısından en az Fransız siyaseti kadar endişe verici olduğunu düşünüyor.

Ekonomik büyümenin yavaşladığı bir zamanda siyasi risk primleri ve belirsizliğin arttığını söyleyen Adams, "Bu faktörlerin her ikisi de yatırımcıların bölgeye sermaye yatırmaya daha az istekli olacağını gösteriyor" dedi.

Öte yandan para piyasaları şu anda bu yıl Avrupa'da yaklaşık 60 baz puanlık faiz indirimi ihtimalini fiyatlarken, ABD'de ise yaklaşık 110 baz puanlık büyük bir indirim bekleniyor.