Uyuz vakalarındaki artışın ve ekonomik durumun kötü olduğunu gösterdiğini söyleyen Mersin Tabip Odası eski Başkanı Dr. Mehmet Antmen, sağlık sisteminin baştan aşağıya değişmesi gerektiğini söyledi. Antmen temizlik konusunda hükümeti ve belediyeleri de uyardı.

Uyuz vakalarındaki artış vatandaşı korkuttu. Mersin’de de artış olduğunu söyleyen Dr. Mehmet Antmen, özellikle sağlık sisteminin koruyucu kimlik konusunda çok daha fazla güçlendirilmesi konusunun çok önemli olduğuna vurgu yaptı ve halkın ekonomik ve sosyal durumunun düzeltilmesi gerektiğine işaret etti.

Rahim Ağzı Kanserinde Aşı ve Tarama Hayat Kurtarıyor Rahim Ağzı Kanserinde Aşı ve Tarama Hayat Kurtarıyor

“Fazla zamlar da temel sebepler arasında yer alıyor”

Dr. Antmen uyuza vakalarının artış göstermesinin sürpriz olmadığını söyleyerek, “Sadece tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik sağlık politikalarımız işlemesi nedeniyle aslında sürpriz bir gelişme değil. Bundan 5 yıl önce hatta 1 yıl önce bu kadar sık vaka görünmüyordu. Ama halkın ekonomik ve sosyal durumu tamamen kötüleşmeye başladı. Bu nedenle de mesela bir evde 10 kişinin aynı odada yattığı çok aile var. Bu da bulaşıcı hastalıkların insandan insan geçmesine zemin hazırlıyor. Hijyen malzemelerin yeterine alınamaması, suyun yeterince kullanılamaması uyuz vakasını tetikliyor. Hijyen malzemelerine gelen çok fazla zamlar da temel sebepler arasında yer alıyor” dedi.

“Vatandaşın evine gidip gözlemlemesi lazım”

Çözüm noktasına değinen Antmen, “Bunun çözümünün olabilmesi için sağlık sisteminin baştan aşağıya değişmesi gerekiyor. Tedavi edici sağlık hizmetlerinin ikinci plana getirilip öncelikle koruyucu sağlık hizmetlerinin halka verilmesi lazım. Bunun için de birinci basamak olarak adı aile hekimliği olan aile sağlığı merkezi olan birimlerin sağlık ocağı gibi çalışması lazım. Burada yeterince sağlık memurunun, ebenin, hemşirenin olması lazım. Bu insanların doktor da dahil vatandaşın evine gidip gözlemlemesi lazım. Evlerinin ne durumda olduğunun tespit edilmesi lazım. Eksikliklerin giderilerek insanların sağlığına kavuşması lazım” diye konuştu.

“Uyuz vakasının artması sürpriz olmadı”

“İnsanlar yeterince tedavi de olamıyorlar”

Mersin’de de vakaların artışta olduğunu söyleyen Antmen, “Ben günde 200-300 işçiyle muhatap oluyorum. Önceden bu kadar işçi içerisinde ayda birkaç tane vaka olurdu. Şimdi ise günde birkaç tane oluyor. Bu çok çok önemli bir şey. Yani Mersin’de de çok ciddi durumda artmış durumda. 1 yıl önce de 5 yıl önce de ben Mersin’de çalışıyordum. Ayda 1-2 vaka ya görüyordum ya görmüyordum. Ama şimdi kesinlikle günde 1-2 vaka görüyorum. Ve tedaviye dirençli vakalar görüyorum sürekli. Bu da şu anlama geliyor; insanlar yeterince tedavi de olamıyorlar. Bu hastalığın tedavisi; birincisi doğrudan temizlikle ilgili, ikincisi ilaçların düzenli ve sürekli kullanılması ilgili. Bunun bile sağlanması güç oluyor. Bu nedenle de Mersin dahil tüm Türkiye’de artmış durumda” ifadelerine yer verdi.

“Halkın temizlik malzemelerine çok daha kolay ulaşması sağlanmalı”

Sağlık sisteminin baştan aşağıya değişmesi gerektiğine dikkat çeken Antmen, halkın ekonomik ve sosyal durumunun düzeltilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Antmen şöyle devam etti, “Temizliğe hem belediyelerin hem de hükümetin özen gösterdiği bir sistem olmalı.  Özellikle sağlık sisteminin koruyucu kimlik konusunda çok daha fazla güçlendirilmesi konusun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ve halkın temizlik malzemelerine çok daha kolay ulaşmasını sağlayacak bir sistem olmalı.”

Kaynak: Seren Sabuncu