Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Kartalkaya Otel Yangınını Araştırma Komisyonu’na katılan uzmanlar, İstanbul için çarpıcı uyarılarda bulundu. Akademisyenler, olası 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin ardından şehri bekleyen en büyük tehlikenin yangınlar olacağını vurguladı.

“Depremden sonra İstanbul’u yangın vuracak”

Sunumlarında, Türkiye'de dünya standartlarına uygun bir ulusal yangın veri sisteminin bulunmadığını belirten uzmanlar, afet sonrası yangın riskinin minimize edilmesi için atılması gereken adımları sıraladı. Öneriler arasında ulusal yangın veri sisteminin kurulması, yangından korunma yönetmeliğinin güncellenmesi, işyeri ve konutların ayrılması, yangın güvenlik sorumlularının görev tanımlarının netleştirilmesi ve yangın laboratuvarı kurulması yer aldı.

İBB'ye İkinci Dalga Operasyonda Yeni Gelişme: 52 Kişi Adliyeye Sevk Edildi İBB'ye İkinci Dalga Operasyonda Yeni Gelişme: 52 Kişi Adliyeye Sevk Edildi

İtfaiye erişimi ve kurtarma operasyonları sorgulandı

Uzmanlar, İstanbul’da çeşitli kamu kurumları ve özel yapılarda gerçekleştirdikleri incelemelerde, itfaiyenin binalara erişimi, yangın alanlarına güvenli ulaşım ve kurtarma operasyonlarının yürütülebilirliği gibi kritik kriterleri değerlendirdiklerini aktardı.

500 doğalgaz servis kutusu riski

Özellikle doğalgaz altyapısının oluşturduğu riske dikkat çekilirken, olası bir büyük depremde yaklaşık 500 doğalgaz servis kutusunda aynı anda yangın çıkabileceği uyarısında bulunuldu.

Yangın sistemleri kullanılamıyor

Dr. Ali Serdar Gültek, İstanbul’daki iş merkezlerinde yapılan saha çalışmalarında, binalarda yangın risk sistemleri bulunmasına rağmen idari müdürler, teknik müdürler ve güvenlik birimlerinin bu sistemlerden habersiz olduklarını gözlemlediklerini paylaştı. Ayrıca, 2016 yılında yapılan bir araştırmada, İstanbul Sanayi Odası 500 listesinde yer alan 60 fabrikanın yüzde 60'ında üretim ve depolamanın aynı çatı altında yapıldığının tespit edildiğini, bunun da olası yangınların yayılmasını kolaylaştırdığı belirtildi.

Kaynak: Haber Merkezi