Miniklerin Kar Küreme Aracına Tepkisi Gülümsetti Miniklerin Kar Küreme Aracına Tepkisi Gülümsetti

www.imecegazetesi.com

Mersin, bu yıl 4.’sü düzenlenen “Tarımsal Üretimde Riskler ve Fırsatlar Konferansı”na ev sahipliği yaptı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer’in katılımıyla gerçekleşen konferansa; Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB), Mersin Ziraat Odası, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi ve TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şubesi işbirliğiyle önemli bir buluşma gerçekleştirildi.

94835320250222182427

Başkan Seçer’den Üreticilere Güçlü Destek Mesajı

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen konferansa katılan üreticileri, “Elleri nasırlı, kalbi sevgi dolu üreticiler” sözleriyle selamladı. Seçer, tarımın zor bir sektör olduğunu, ancak ülke ekonomisine olan katkısının büyüklüğünü vurguladı. Üreticilerin sorunlarının yerel ölçekte değişiklik gösterse de Türkiye genelinde aynı olduğunu belirten Seçer, özellikle girdi maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekti.

“Dünyayla Rekabet İçin Yeni Tarım Teknolojileri Gerekiyor”

Başkan Seçer, tarımın geleceği için önemli bir konuya değinerek, küresel çapta yaşanan iklim değişikliği ve bunun üreticiye olan etkilerini dile getirdi. Türkiye'nin dışa açılan ürünlerinde yaşanan sorunlara örnekler vererek, tarımda yeni teknolojilerin kullanılmasının zorunlu hale geldiğini söyledi. Seçer, “Dünyayla rekabet edebilmek için yeni tarım teknolojilerine yönelmek gerekiyor” diyerek, gelişmiş toplumlarda artık her ürünü satın almadan önce üretim süreçlerinin sorgulandığını ifade etti.

Aile Çiftçiliği ve Genç Çiftçilerin Desteklenmesi

Tarımda aile çiftçiliği modelinin önemine dikkat çeken Başkan Seçer, Türkiye’deki çiftçilerin büyük çoğunluğunun küçük aile işletmelerinden oluştuğunu belirtti. Gençlerin çiftçiliği cazip bulmadığını vurgulayan Seçer, gençlerin şehirlerdeki iş hayatına yönelmesini engellemek için tarımı cazip hale getirmek gerektiğini söyledi. “Genç çiftçileri desteklemeliyiz. Onlar, doğdukları topraklarda üretim yapmaya başlamalı” dedi.

“Kaynağım Sizlerin Vergisi”

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin “Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim” projesinin 6. yılını geride bırakması ile ilgili olarak bilgi veren Seçer, projeye verilen desteğin her geçen yıl arttığını söyledi. Seçer, “Bu yıl her bir aileye verdiğimiz destek 475 bin lira. 25 damızlık koyun-keçi ve bunların yem, veteriner hizmeti gibi giderlerini karşılıyoruz” diyerek, projelerin devlet kaynakları ile vatandaşa geri döndüğünü vurguladı.

Tarımsal Kaynakların Etkin Kullanımında Kamusal İşbirliği Vurgusu

Tarımsal projelerin etkin yönetimi ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Seçer, belediyelerin sadece altyapı değil, tarıma yönelik projelerde de aktif rol oynaması gerektiğini belirtti. “Belediyeler tarımda katkı sunacak. Biz tarımı destekleyerek, sürdürülebilir kalkınma için çalışıyoruz” dedi. Mersin’in tarım potansiyeline ve büyükşehir belediyesi olarak tarımsal kalkınmaya verdikleri öneme dikkat çeken Seçer, 2025 yılı için tarıma ayrılan bütçenin artırıldığını belirtti.

Tarımsal Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Konferansta, tarım sektörünün duayen isimlerinden olan Prof. Dr. Umut Toprak, Ali Ekber Yıldırım ve İrfan Donat, tarımsal üretimdeki riskler ve fırsatlar üzerine değerli katkılarda bulundu. İrfan Donat, tarım politikalarının yanlış yönlendirilmesi durumunda Türkiye’nin nasıl geriye gidebileceğine dikkat çekerken, Ali Ekber Yıldırım, Mersin’deki kurumlar arası işbirliğinin Türkiye’de örneği bulunmadığını belirterek, yerel yönetimlerin tarıma yönelik çabalarını vurguladı. Yıldırım, “Üretmezsek tükeniriz” diyerek, Türkiye’nin tarım potansiyelini artırma adına daha çok destek verilmesi gerektiğini ifade etti.

Biyoteknoloji ve Yeni Nesil Çözümler

Konferansın önemli konuşmalarından biri de Prof. Dr. Umut Toprak’ın “Yeni Nesil Biyopestisitler ve Biyoteknoloji” konulu sunumuydu. Toprak, biyopestisitlerin tarımda devrim yaratabilecek bir yenilik olduğunu ve bu alanda yapılan yatırımların Türkiye için büyük bir fırsat sunduğunu belirtti. Toprak ayrıca, Başkan Seçer’in Ziraat Mühendisi olmasının Mersin için büyük bir avantaj sağladığını söyledi.

Kooperatifler ve Yenilikçi Tarım Projeleri

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği projeler, üreticinin desteklenmesi adına büyük bir önem taşıyor. Başkan Seçer, “Kooperatifler yenilenebilir enerji kullanmalı, maliyetlerini düşürmelidir. Güneş Enerji Santrali projeleri ile kooperatiflerimizin desteklenmesini sağlıyoruz” dedi. Mersin’deki 75 kooperatifin daha fazla işbirliği yaparak, yaratıcı çözümler geliştirmesini teşvik ettiklerini vurgulayan Seçer, tarımda sürdürülebilirliği artırmaya yönelik çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

Mersin’de Tarımın Geleceği: Sürdürülebilir Kalkınma

Mersin, tarımsal üretim konusunda dünyanın en şanslı topraklarına sahip bir şehir olarak, tarımda sürdürülebilir kalkınma için önemli bir yol haritası oluşturuyor. Başkan Seçer, 215 milyon TL bütçe ile 2025 yılı için tarımsal desteğin yüzde 80,67 oranında artırıldığını söyledi. Seçer, “Tarımı destekleyecek her projede yanınızdayız. Üretime değer veren bir belediyeniz var” diyerek, sürdürülebilir tarım için her zaman üreticilerin yanında olduklarını vurguladı.

 Mersin Tarımı Yükselen Bir Yıldız Olacak

Konferansın sonunda, katılımcılar, tarım sektöründeki çözüm önerilerini ve yeni projeleri tartıştı. Başkan Seçer, Mersin’in tarımda daha fazla yol alabilmesi için yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve üreticilerin işbirliği yapmasının önemini bir kez daha belirterek, “Mersin’imizi de ülkemizi de kalkındıracağız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Kaynak: Tahir Karaman