Ekonomi

Vatandaş musluk suyuna yöneldi

Damacana su fiyatlarının bir yıl içinde yüzde 160 yükseldi. Vatandaşsa gelen zamlara sitem etti. 50 liraya kadar çıkan 19 litrelik damacana su fiyatları nedeniyle tüketiciler damacana su siparişi vermek yerine şebeke suyuna dönüşlerin başladığı ifade edildi.

Abone Ol

HABER:Meryem KARADAĞ/Rabia ARSLAN

Damacana ve pet şişe sulara gelen son zam, vatandaşların tepkisine neden oldu. Artık 19 litrelik damacana suyun fiyatı 60 liraya kadar yükseldi ve depozito bedeliyle birlikte minimum 150 lira ödenmesi gerekiyor. Bir bardak suyun maliyeti ise 55 ile 60 kuruş arasında değişiyor.

En temel besin kaynağı arasında olan su fiyatlarına yeniden zam geldi. Damacana su fiyatlarında yaşanan artış vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Yaşanan son zam ile birlikte 19 litrelik damacana suyun fiyatı 55 TL olurken, ilk defa damanca su almak isteyen bir vatandaş depozito bedeli ile birlikte 150 TL ödeme yapacak. Bu durumda da damacanadan doldurulan her bir bardak su 55 kuruş ila 60 kuruş değerinde olacak.

'MUSLUK SUYUNA DÖNDÜK'

Vatandaşsa artık bu gelen zamlara şaşırmadıklarını ve çeşme suyu içeceklerini söyledi. Son zamanlarda yediden yetmişse her ürünün fiyatında değişme yaşandığını söyleyen Ayşe Yavuz, 'Her gün bir şeye zam geliyor. Vatandaşın da alım gücü gün geçtikçe düşüyor. Ben bundan 3 ay önce damacana su alabiliyordum ama şimdi alamıyorum. Son bir ayda 2 defa aldım 3 damacanayı musluktan doldurdum. Alım gücü olmayınca devamını getiremedik. Şimdi musluk suyuna döndük' dedi.

'VATANDAŞ SUYA DEĞİL AMBALAJA PARA ÖDÜYOR'

Tüketicilerin suya değil ambalajlara para ödendiğni söyleyen Meltem Uçar, 'Ambalajlı su ürünlerinin neredeyse yüzde 90-96'sı su değil diğer maliyetlerden oluşuyor. Yani vatandaş suya değil ambalaj malzemeleri ve taşımaya para ödüyor. Hiçbir şey üretemiyoruz, dışarıdan geldiği için de bu kadar pahalı. Bizim paramızın değeri falan yok, bu gidişle de olmaz' şeklinde konuştu.

'DEVİR EKONOMİ DEVRİ'

Suyun artık lüks olduğunu vurgulayan Ahmet Kara,'Ben buradan su almıyorum, yukarıdaki köylerde güzel çeşmeler var. Yaklaşık 40 adet 5 litrelik şişemi çeşmeden içme suyu doldurup evime geliyorum. Dışarıdan alacağına gel buradan doldur daha iyi. Devir ekonomi devri. Bu ülkede su bile lüks olmuş daha ne diye bilirim' dedi.