İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu 91 kişinin tutuklanmasının ardından siyasette tartışmalar sürüyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Başkan Feti Yıldız’dan dikkat çeken yeni bir açıklama geldi.
Tutuklama Değil, Alternatif Tedbirler Uygulanmalı
23 Mart’ta “kuvvetli suç şüphesi ve somut delillerin varlığı tutuklama nedenidir” ifadesini kullanan Yıldız, bu kez daha temkinli bir yaklaşım sergiledi. “Ceza yargılamasında ölçülülük ilkesi ayaklar altında kalmıyorsa, mutlak zorunluluk yoksa tutuklama yerine başka tedbirler düşünülmelidir” diyen Yıldız, hasta tutukluların durumuna da dikkat çekti.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın tutuklu bulunduğu cezaevinde rahatsızlanmasının ardından yapılan bu açıklama, gözlerin tekrar cezaevindeki sağlık koşullarına çevrilmesine neden oldu. Savcılık Polat’ın hastaneye sevkini onaylamış olsa da, bu karar henüz uygulanmadı.
“Masumiyet Karinesi İhlal Edilmemeli”
MHP’li Yıldız, yaptığı açıklamada masumiyet karinesi ve düşman ceza hukuku tartışmalarına da değindi. Anayasa’nın 38/4. maddesine işaret eden Yıldız, “Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz” dedi.
Yıldız, Ceza Muhakemesi hukukunda şüpheden sanığın yararlanması ilkesinin esas olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Tutuklama gibi hürriyeti kısıtlayan koruma tedbirlerinin kamu menfaati gerekçesiyle uygulanması, masumiyet karinesiyle ne ölçüde bağdaşıyor, bu akademik bir tartışmadır. Ancak hayatı tehdit eden sağlık koşulları söz konusuysa infaz ertelenmeli, tutukluların tedavisi sağlanmalıdır.”
“Düşman Ceza Hukuku Yok, Yaşam Hakkı Önceliklidir”
Yıldız, bazı çevrelerce dile getirilen “düşman ceza hukuku uygulanıyor” iddialarına ise sert çıktı:
“Türkiye’de düşman ceza hukuku yoktur. Bu tür iddialar iğrenç bir iftiradan ibarettir. Yaşam hakkı tüm hakların önündedir. Hayati tehlikesi bulunan tutuklunun tedavisinin yapılması yasal bir zorunluluktur. İnfaz daha sonra yapılabilir.”
Ne Olmuştu?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 91 kişi hakkında tutuklama kararı verilmişti. Tutuklananlar arasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bazı daire başkanları ve genel sekreter yardımcıları da yer aldı. Bu süreçte kamuoyunda özellikle “düşman ceza hukuku”, “yargı bağımsızlığı” ve “seçimlere müdahale” tartışmaları yoğunlaştı.
Yıldız Daha Önce De Gündeme Getirmişti
MHP’li Feti Yıldız, geçtiğimiz yıllarda da hasta, yaşlı ve bakıma muhtaç tutukluların durumuna dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu. Yeni bir çözüm süreci tartışmalarının alevlendiği dönemde, “Hapis cezasının infazı, mahkûmun hayatı için kesin bir tehlike teşkil ediyorsa, iyileşinceye kadar infazın geri bırakılması tartışma konusu olmamalıdır” demişti.
Son açıklamasında da bu görüşünü yineleyen Yıldız, “Yaşlı ve bakıma muhtaç bütün mahkumlar için düzenleme yapılmalıdır” çağrısını yineledi.